Emlak vergisi için son 15 gün kaldı!
Mart ayında başlayan emlak vergisi ilk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Buna göre, emlak vergisi için son 15 gün kaldı..
Evi, işyeri, arsa ve arazisi olup da henüz vergi borcunu ödememiş olan kimselerin bu süre zarfı içinde ödeme yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde gecikmenin yaşandığı her ay için vergi cezası uygulanıyor.
Bu süreçte mükelleflerin emlak vergisi ile ilgili olarak akıllarına takılan bazı soruları olabiliyor. Örneğin, tek meskeni olup da bu sene emekli olanlar vergi ödeyecek mi? Evini bu sene satanlar vergi ödeyecek mi? Yeni inşa edilen binadaki mesken için indirim uygulanacak mı? gibi..
Bilindiği üzere 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında bazı indirim ve muafiyetler yer alıyor. Ayrıca mükellefin ne zaman başladığı ve ne zaman bittiği de burada açıklanıyor.
Kanunen emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alınan tarihi takip eden yılda başlıyor. Buna göre satışın yapıldığı sene sorumluluk eski malikte oluyor. Örneğin taşınmazını bu sene satanlar 2016 yılının emlak vergisini ödemek ile mükellef olurken, yeni malikin sorumluluğu 2017 yılında başlıyor.
Vergide tek mesken muafiyeti de bulunuyor. Tek meskeni 200 metrekareyi aşmayan ve geliri olmayan kimseler belediyeye başvurmaları halinde vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Muaf olabilen kimseler arasında çalışmayan emekliler de yer alıyor. Emeklilerin vergi muafiyeti de, emekli olunan tarihi takip eden yılda başlıyor. Örneğin 2016 yılı içerisinde emekli olan tek mesken sahipleri, 2017 yılında belediyeye müracaat ederek ödemelerden muaf olabiliyor.
Yeni inşa edilen binalardaki meskenler için de indirim uygulaması bulunuyor. Yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Emlak vergisinden muafiyet ve indirim hakkı olmayan kimseler ise aşağıda yer alan oranlarda hesaplanan vergi borcunu son 15 gün içinde ödemek ile mükellef oluyor.
Emlak vergisi oranları
Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.
İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.
Emlak vergisi cezası 2016!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com