27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman nasıl ödenir?

Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergiyi taşınmaz malın sahibi ödüyor. İki taksitte ödenebilen emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman nasıl ödenir?



Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergiyi taşınmaz malın sahibi ödüyor. Mükellefiyet, taşınmaza sahip olunan süre boyunca devam ediyor. Vergi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Ancak taşınmazın elden çıkarılması durumunda, vergi mükellefi taşınmazın yeni sahibi oluyor.


Taşınmazı yeni satın alan kimseler ise, edinim tarihinde belediyeye bildirim vermek zorunda oluyor. Vergi mükellefiyeti, taşınmaz ediniminin gerçekleştiği tarihi takip eden sene başlıyor.


Emlak vergisi taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisinde taşınmaz türleri ve vergi oranları 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Yukarıda da görüldüğü üzere büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin, aynı özelliklere sahip bir konutun birinin normal yörede diğerinin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunması halinde; büyükşehir belediyesi bölgesinde yer alan gayrimenkul için iki kat fazla vergi ödeniyor. Peki, Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman nasıl ödenir?


Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak vergi ödemesi yapılacak gayrimenkulün şehir dışında olması halinde tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.


Vergi iki taksitte ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Torba yasa emlak vergisi son tarih 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön