30 / 04 / 2024

Emlak vergisi ilk sene muaf mı?

Emlak vergisi ilk sene muaf mı?

Emlak vergisi mevzuatı gereğince; Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi oluyor. Peki, emlak vergisi ilk sene muaf mı?



Emlak vergisi ilk sene muaf mı?

Emlak vergisi mevzuatı gereğince; Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi oluyor. Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor.


Verginin mükellefi, taşınmazın sahibi oluyor. Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Emlak vergisini 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip bazı mükellefer vergi ödemelerinden muaf oluyor. Bunun yanı sıra başka muafiyetler de yer alıyor. Peki, emlak vergisi ilk sene muaf mı?


Emlak vergisinde ilk sene muafiyeti nedir?

Emlak vergisinde ilk sene muafiyeti bulunuyor. Buna göre, satın alınan gayrimenkulün alındığı sene içindeki vergi borcu, eski malik tarafından ödeniyor. Bu nedenle yeni gayrimenkul alanlar, aldıkları sene emlak vergisi ödemiyor.


Ancak,  gayrimenkulün alındığı yıl sonuna kadar emlak vergisi bildiriminin verilmesi gerekiyor. 


Örneğin 2014 yılı içerisinde gayrimenkul alanlar bu sene emlak vergisi ödemiyor. Ancak 2014'ün sonuna kadar emlak vergisi bildiriminde bulunmaları şart.


Emlak vergisi mesken muafiyeti..

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;

- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan kimselerin gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Emlak vergisi bildirimi bina nasıl doldurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön