27 / 04 / 2024

Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?

Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?

Mart ayında başlayan emlak vergisi 1. taksit dönemi devam ediyor. Ödemesini online olarak yapmak isteyenler "Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor...



Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Emlak vergisi, taşınmaza sahip olunduğu sürece mal sahibinin sorumluluğunda oluyor. Vergi mükellefiyeti satışın gerçekleştiği yılı takip eden tarihte ödeniyor. Buna göre, 2021 yılında satın alınan taşınmazın emlak vergisi mükellefiyeti bu sene başlarken, 2022 yılı içerisinde alınan taşınmazın emlak vergisi ise 2023 yılında başlıyor.

Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksitte yapılıyor. Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?

2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ kapsamında yer aldı. Buna göre, 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Dolayısı ile emlak vergisine 18.10 oranında zam uygulanacak. Emlak vergisi oranları ise şu şekilde:

Taşınmaz Normal yörede Büyükşehirde
Mesken     Binde 1     Binde 2
İşyeri     Binde 2     Binde 4
Arsa     Binde 3     Binde 6
Arazi     Binde 1     Binde 2


Geri Dön