27 / 04 / 2024

Emlak vergisi muafiyet şartları neler?

Emlak vergisi muafiyet şartları neler?

Emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başladı. 1 Kasım'da başlayacak taksit ödemeleri için çok sayıda muafiyet koşulu yer alıyor. İşte detaylar...



Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen vergiler için bir takım muafiyet koşulları yer alıyor. İşte emlak vergisinde muaf olan kişiler...

 2021 sene başına satın alınan bir mülk için sahip olunan tapu bedeli ve kimlik ile beraber mülkün bağlı yer aldığı ilçe belediyesine gidilerek beyan vermesi gerekiyor.

Emlak vergisinden muaf olunan bazı durumlar bulunuyor. Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, geliri olmadığını ispat edenler, şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, ile Gaziler, engelliler, vefat etmiş emeklilerin yakınları brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf olmuşlardır. 

Emlak vergisi muafiyet şartları neler?

Bu muafiyet durumu yalnızca konutlar için geçerlidir. Diğer mülk türleri muafiyetten yararlanamıyor. Muafiyetten faydalanmak için ilgili belediyelere gerekli evraklar ile başvuru yapılması isteniyor. 

Ek olarak muafiyet kapsamına dahil olan kişilerin ücret, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, işyeri veya konut kira geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde bir gelir elde kazanması gerekiyor. Ancak 2021 senesi için 49 bin TL'yi geçmeyen gelirler muafiyetten yararlanmaya engel değil. 

Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Emlak vergisinden muaf olduklarını bilmeyen ve vergi ödemelerini yapan kişiler, geçmişe yönelik 5 sene süreyle ödedikleri paranın iadesini isteyebiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, açıklanan emlak vergisi iadesi 5 senelik süreyi kapsayacak şekilde gerçekleştiriliyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti bulunmasına karşın ödeme gerçekleştiren kişilerin geriye dönük olarak 5 senelik vergilerini iade alabiliyor. İade şartları arasında, vergilerin ödendiği belediyeden emlak vergisi iade dilekçesinin olması yer alıyor. 

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi 2 gün sonra başlıyor!


Geri Dön