09 / 05 / 2024

Emlak vergisi nedir? Kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak vergisi nedir? Kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak vergisi, ev sahibi olan kişileri yakından ilgilendiren bir konudur. Emlak vergisi bazı durumlarda ödenir ve bazı durumlarda ise ödenmez. Ev sahiplerinin ödeme yapıp yapmaması gerektiği de bazı durumlara göre belirlenmektedir.



Emlak vergisi nedir? Kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak vergisi nedir?

Emlak vergisi, taşınmaz ürün olarak tanımlanan arsa, arazi ve konut gibi alanların satın alınması durumunda belirli periyotlarda ödenen vergidir. Özel mülkiyet hakkının olduğu kişi veya kurumların düzenli emlak vergisi ödemesi gerekmektedir.  Bu vergi hesaplaması arazinin türüne ve alanına göre değişir. Bu nedenle her birey ve kurumun emlak vergi ödemesi farklıdır.

Emlak vergisi hesaplamaları neye göre yapılır?

Emlak vergisi hesaplanırken birçok faktör göz önünde bulundurulur. Bir gayrimenkulün yüzölçümü, konumu, niteliği ve kullanım amacı bu etmenler arasındadır. Yerel yönetimlerin kararına göre vergi oranları belirlenir. Emlak vergisinin hesaplaması gayrimenkulün vergi değerinin belirli yüzdesi ile yapılır. Kullanım amacı ve yüzölçümü en belirleyici faktörler olduğu için net bir hesaplama değeri vermek doğru değildir. 

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemesi yılda belirli süreler arasında yapılmaktadır.  Dolayısıyla gayrimenkul sahibi bu sorumluluğu üstlenmelidir. Yıllık olarak tahsil edilen emlak vergileri belirli tarihler içinde yapılır. Bu ödemeler genelde e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca ilgili belediyelere de ödeme yapmak mümkündür. 

Emlak vergisi ödeyenler hemen bu habere bakın! 10 bin TL'den fazla para geri ödenecek 

5 yıl üst üste emlak vergisi ödeyenlere 10 bin TL iade yapılacak! İşte detaylar!

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön