29 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?

Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?

Gayrimenkul sahiplerinin tamamını ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Emlak vergileri, yılda iki eşit taksitle ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri mart, nisan ve mayısta, ikincisi ise kasımda tahsil ediliyor. Peki, Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?



Emlak vergisi ödememe cezası nedir?

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemekle yükümlüdür. Bu kapsamda vatandaşların vergisine yüzde 2 oranında aylık ceza uygulaması yapılıyor. 

Emlak vergisi cezası uygulamasına maruz kalmamak için vergilerin zamanında ödenmesi gerekiyor. Ödeme yöntemleri olarak farklı seçenekler bulunuyor. 

Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri bağlı bulunulan belediyelere direkt olarak yapılabiliyor. Vergi zamanı geldiğinde direkt olarak belediyelerin ilgili bölümlerine başvuru yapılarak ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor. 

Bir diğer ödeme işlemi şekli de belediyelere gitme şansı olmayanlar için PTT üzerinden havale ya da belediyenin hesaplarına aktarım olarak biliniyor. 

Belediyelerin internet üzerinden hizmet vermeye başlamasıyla birlikte özellikle Büyükşehirlerin e-belediye uygulamasını kullanarak da vergi borçları kolaylıkla ödenebiliyor. 

E-belediye dışında son dönemlerde en yaygın kullanılan hızlı işlem ve her türlü bilgiye rahat erişim sağlayan E-devlet uygulaması sayesinde de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. 

Emlak Vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak Vergisi son ödeme tarihi nedir?

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!


Geri Dön