22 / 11 / 2024
fuzul

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

Emlak vergisi mükellefleri vergi tutarlarındaki artış karşısında şaşırdı. Emlak vergisi tutarları her 4 senede bir kez takdir komisyonlarınca hesaplanan arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden belirleniyor. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı.




Emlak vergisi mükellefleri vergi tutarlarındaki artış karşısında şaşırdı.Emlak vergisi tutarları her 4 senede bir kez takdir komisyonlarınca hesaplanan arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden belirleniyor. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bu sene de 2022-2025 yılları için söz konusu değerler hesaplandı ve muhtarlıkların ilan panolarında yayınlandı. Kimi ilçelerdeki değerlerde yüzde 100’den fazla artış kaydedildi. Bir değişiklik yapılmadığı takdirde 4 sene boyunca bu değerler üzerinden vergi ödemeleri yapılacak. Rayiç bedele her sene yeniden değerleme oranının yarısı ilave edilerek, ödenecek vergi hesaplanacak. 

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

Fakat bu büyük artış ikinci bir verginin de gündeme gelmesine neden oldu; Değerli Konut Vergisi. Emlak vergilerindeki yükseliş, Değerli Konut Vergisi’ne (DKV) tabi olan gayrimenkullerin sayısını da çoğaltacak. Çünkü evlerin ‘emlak vergi değeri 5 milyon 227 bin Türk Lirası'nı geçenler’ değerli konut vergisini ödemekle yükümlü. Emlak vergisinde  hesaplanan rayiç bedeller göz önüne alındığında bazı bölgelerdeki yükselişin 10 kattan fazla olduğuna dikkat çeken Avukat Hikmet Güngör, “Gerçeklikten uzak bu artışlar sebebiyle birçok mükellefin taşınmazı bir önceki dönemde ‘değerli konut’ kapsamında değilken şimdi bu kapsama girerek vergiye tabi olacak. Çünkü değerli konut matrahı belirlenirken emlak rayiç bedelleri esas alınıyor” diye konuştu.

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

İTİRAZ HAKKI VAR

Vergi mükellefleri ise bu durum karşısında ne yapabileceklerini araştırıyor ve merak ediyor. Belirlenen tutarlara itiraz haklarının bulunduğunu vurgulayan Avukat Güngör, “Vergi değerleri askıya çıktıktan sonra 30 günlük süre içinde mükellefler vergi mahkemelerinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açarak itiraz etme hakkına sahip. Bu yılki güncel emlak vergi değerleri muhtarlıklarda 30 Haziran itibarıyla askıya çıktığından 30 Temmuz’da itiraz süresi bitecek. Ancak 20 Temmuz’da adli tatil başlayacağından mükellefler 7 Eylül tarihine kadar dava açma hakkına sahip olacak. Davalar taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi mahkemelerinde açılacak. Eğer belirlenen emlak vergisi rayiçleri kesinleşirse on binlerce değerli konut vergisi mükellefi ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu. 

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

VERGİLER NASIL HESAPLANIYOR?

Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin Türk Lirası ile 7 milyon 841 bin Türk Lirası arasında olanlar, 5 milyon 227 bin Türk Lirası'nı geçen kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin Türk Lirası'na kadar olanlar 7 milyon 841 bin Türk Lirası için 7 bin 842 Türk Lirası, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin Türk Lirası'nı aşanlar 10 milyon 455 bin Türk Lirası için 23 bin 526 Türk Lirası, fazlası için binde 10 oranında değerli konut vergisi ödeniyor. Tek konutu bulunan kişiler vergiden muaf tutuluyor. Emlak vergisinde ise takdir komisyonları aracılığıyla mülklerin arsa metrekare değerleri hesaplanıyor. Arsa değerinin üzerine inşaat maliyeti de ilave edilerek emlak vergi değeri belirleniyor. Bu emlak vergi değeri üzerinden evlerde binde 1, işyerlerinde binde 2, arsalarda binde 3 oranında emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirlerde vergi oranları 2 kat artırımlı şekilde uygulamaya alınıyor.

İstanbul'un en değerli mahalleleri belli oldu!

Emlak borçları yapılandırmasında son tarih 31 Ağustos! 


Geri Dön