20 / 11 / 2024

Emlak vergisinde muaflıklar!

Emlak vergisinde muaflıklar!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Emlak vergisinde muaflıklar konusunu kaleme aldı. Emlak Vergisi Kanunu' nda da, diğer kanunlarda olduğu gibi çeşitli muafiyetlere yer verilmiştir...




Emlak Vergisi Kanunu' nda da, diğer kanunlarda olduğu gibi çeşitli muafiyetlere yer verilmiştir. 


1-Binalarda Emlak Vergisi Muafiyeti a) Daimi Muaflıklar Emlak Vergisi Kanunu'nun 4. 

maddesinde, bina vergisinden sürekli olarak muaf tutulan binalar sayılmıştır. 

Katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köy tüzel kişiliklerine, kanunla kurulan üniversitelere ve devlete ait binalar, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş vakıflara ait binalar, ordu evleri, askeri gazinolar ve kantinler, köyler ve köy birliklerine ait tarım işletme binaları, soğuk hava depoları, içmeler ve kaplıcalar sürekli olarak bina vergisinden istisna olan binalardan bazılarıdır. 

b) Geçici Muaflıklar Konut olarak kullanılan bina ve apartman dairelerinin, 2.500 TL'den az olmamak üzere vergi değerinin 1/4'ü, inşaatlarının tamamlandığı takvim yılını izleyen takvim yılından itibaren beş yıl süre ile geçici muafiyetten yararlanacaktır. Ancak, bunun için inşaası tamamlanan konutun bildiriminin süresinde verilmesi gerekmektedir, Belediyelere geç bildirimde bulunulması durumunda geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşer, ancak kalan süre için muafiyet uygulanır. 

Konut olarak kullanılan ev, bina ya da apartman dairelerinde, inşaatın bitim tarihini izleyen yıldan itibaren 5 yıl süre ile vergi değerinin 1/4'ü emlak verginden muaftır. 

Örneğin, inşaatı 2012 yılında tamamlanan vergi değeri 300 bin TL olan dairenin 2013-2017 yıllarında vergi değerinin 1/4'ü [2013 yılı için (300 bin TL + yeniden değerleme oranı) x 1/4 = 80.750 TL'si] geçici muafiyetten yararlanarak vergi dışı kalacak ve bina vergisi bina değerinin 3/4'ü üzerinden hesaplanacak. 

2018 yılından itibaren de vergi, muafiyet uygulanmaksızın vergi değeri üzerinden hesaplanacaktır. 

- Geçici Konut Muafiyetinden Yararlanabilmek İçin; " Binanın yeni inşa edilmiş olması, " Binanın konut olarak kullanılması, " Muafiyetten yararlanmayı gerektiren durumların süresinde belediyelere bildirilmesi gerekmektedir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön