28 / 04 / 2024

Emlak vergisinden muaf olan kişiler!

Emlak vergisinden muaf olan kişiler!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun esasları doğrultusunda ödeniyor. Kanun kapsamında meskenlerde uygulanmak üzere sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. İşte emlak vergisinden muaf olan kişiler....



Emlak vergisinden muaf olan kişiler!

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun esasları doğrultusunda ödeniyor.


Vergi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan emlak vergisinin ikinci ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Kanun kapsamında meskenlerde uygulanmak üzere sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Emlak vergisinden muaf olan kişiler şu şekilde sıralanıyor;


Emlak vergisinden muaf olan kişiler kimlerdir?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergilerini ödemekten muaf tutuluyor.


Muafiyet koşullarını taşıyan kimselerin, bağlı oldukları belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen vergilerin iadesi de mümkün oluyor. Maliye Bakanlığı'nın 11 Nisan 2011 tarih 006.01-2580 sayılı özelgesi gereğince, vergi borcu ödenmişse muafiyetten faydalanabilen kişilerin vergileri iade edilebiliyor.


Emlak vergisinden muaf olan kurumlar!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön