Milyonlarca kişi emlak vergisinden muaf!
Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisinden muaf milyonlarca kişi var. Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecek.
Emlak vergisinin ilk taksit ödeme süresi devam ediyor. Bu ödemeler milyonlarca emekliyi çok yakından ilgilendiriyor. Emekliler, ev kadınları, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemek zorunda değil. Ödeyenler de 5 yıl boyunca ödediği paralarını geri alabiliyor. İşte emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler...
Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmak isteyen kişilerin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Emlak vergisi ilgili konutun bulunduğu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödenmektedir.
KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULACAK?
Emlak vergisi muafiyet şartlarını taşıyan kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Aranılan emlak vergisi muafiyeti şartları ise şöyle: ''Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan ev hanımları, emekliler, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.''
AYNI EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE NE OLACAK?
200 metrekarelik ev için emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa emlak vergisi ödemek zorunda kalmıyor.
YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA FAYDALANIYOR MU?
Vergi muafiyetinden Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor..
VERGİ İSTİSNASI İÇİN OTURMA ŞARTI VAR MI?
Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisi ödemiyorsunuz. Ancak kira gelir vergisi alınıyor.
ÖLÜM MAAŞI ALANLAR DA YARARLANIR MI?
Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor.Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.
5 YIL GERİYE DÖNÜK PARANIN İADESİNİ İSTEYİN
Emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmak isteyen kişilerin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor. Burada zaman aşımı 5 yıl olarak uygulanıyor ve 5 yıllık ödenen emlak vergisi tutarı toplu para olarak ödeniyor.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?
Emlak vergisi ilgili konutun bulunduğu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödenmektedir.
EMLAK VERGİSİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Her emlakın vergisi aynı değildir. Konut veya dükkanın konumuna göre emlak vergisinin miktarı değişebilmektedir.
HER KONUT İÇİN İSTİSNA VAR MI?
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.
BELGELERLE BİRLİKTE BELEDİYEYE BAŞVURUN
Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor. Bildirimde bulunmazsanız size vergi çıkacaktır.
ARSASI OLAN EMEKLİ DE YARARLANIR MI?
Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar da yararlanamıyor.
KAT İRTİFAKI FARK EDER Mİ?
Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.
HEM KENDİSİ HEM EŞİNİN EVİ OLAN EMEKLİ VERGİ ÖDER Mİ?
Bu haktan faydalanabilecek emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor.
YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANIR MI?
Yıl içerisinde emekli olup maaş alanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için başvuru yaparak vergi ödemeyecekler. Yani 2019 yılı içinde emekli olanlar 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek
ÖDEME ZAMANI
Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor, ilk taksitin Mayıs, ikinci taksitin Kasım sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu nedenle Mayıs ayı başında birinci taksit ödeme süresi başladı. Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 1,6 oranında gecikme zammı uygulanacak. Ödenmesi gereken emlak vergisinin yüzde 10'u oranında hesaplanan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da emlak vergisi taksitleri ile beraber ödeniyor.
ÖDEME ŞEKLİ
Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebiliyor ya da belediyenin banka hesabına da yatırılabilir. Belediyelerin internet siteleri üzerinden online ödeme yapılabiliyor.
2020 emlak vergisi ödemeleri uzatılacak mı?
2020 emlak vergisi ödemelerinden kimler muaf?