27 / 04 / 2024

Emlak vergisinden muaf olanlar 2020!

Emlak vergisinden muaf olanlar 2020!

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Peki kimler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor? İşte, emlak vergisinden muaf olan kişiler...



Arsa, arazi, bina ve daire sahiplerinin her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemesi gerekiyor. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; emlak vergisi, tapu kayıtlarında bulunan, kendi adına konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemeesi gereken vergi. 

1986'da yürürlüğe alınan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen, taşınmazın bulunduğu belediyeler tarafından ödemesi alınan, taşınmazın mal varlığı için devlete ödenen vergi. 

Emlak vergisi ödemeleri için belediyelerden tahsis edilen beyannamenin doldurulması gerekiyor. Bunun yanına beyanname için başvuru esnasında, tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulmalı.

Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası da belirtilmeli. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yatırılarak gerçekleştiriliyor. 

İlk taksit ödemeleri Mayıs ayı içerisinde yapılan verginin ikinci taksit ödemesi Kasım 2020'de yapılacak. Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri bugün mesai bitiminde sona erecek. Vergiyi ödemeyen mükelleflere ceza kesilecek. 

1 Mart ve 31 Mayıs tarihlerinde ödenmesi gereken Emlak Vergisi, ödemesinde son gün olarak belirlenen 31 mayıs tarihinin pazar gününe denk gelmesi nedeniyle 1 haziran Pazatesi olarak güncellendi.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken yer alıyor. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; ikincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından düzenlenecek asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ve binanın yüz ölçümü. 

Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak ayarlandığında; bu değer belediyelere göre değişmez. 

Asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de cadde ve sokaklara göre değişebilir. 

Emlak vergisinden muaf olan kişiler 

- Hiçbir geliri olmayan,
- İşsizler,
- Dul ve yetimler,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler.

Emlak vergisi geri ödemesi

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için açıklanan süre içerisinde başvuruda bulunması durumunda vergi iadesi alabiliyor.

İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusu belediyeler aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesi bulunmalı. 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Bugün sona eriyor!

5 soruda emlak vergisi 2020!

Sıfır oranlı emlak vergisine devre mülk sahipleri de dahil mi?


Geri Dön