24 / 06 / 2024

Emlak vergisine bölgesel rayiç bedel uygulaması mı geliyor?

Emlak vergisine bölgesel rayiç bedel uygulaması mı geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan taslak kapsamında emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Devlet ve gayrimenkullerden ciddi gelir elde edeceği kaydedildi.



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren çok önemli vergi düzenlemesine ilişkin bir takım kulis bilgilere ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan taslak kapsamında emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Devlet ve gayrimenkullerden ciddi gelir elde edeceği kaydedildi.

ekonomim.com'un özel haberine göre; Hükümet, gayrimenkul ve arsaların gerçek değeri üzerinden alım-satımının yapılması ve böylece vergi kaybının önlenmesi konusunda çok önemli çalışma başlattığı kaydedildi. Torba yasa ile birlikte bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması beklenen taslak çalışma, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Recep Tayyip Erdoğan'a, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakan yardımcıları ve Gelirler İdaresi Başkanlığı yetkililerince sunulmuş oldı. Buan göre, 100'ün üzerinde maddeden oluşan çalışmanın en kritik bilgilerine ulaşıldığı kaydedildi.

SATIŞ SENESİNE BAKILMADAN VERGİ ALINACAK

Çalışmanın yer alan düzenleme kapsamında daha önce gayrimenkul ya da arsanın satın alındıktan 5 sene geçtikten sonra satılması halinde gelir vergisi alınmıyordu. Üzerinde çalışılan taslağa göre artık herhangi bir sene kapsamı olmadan tüm satım işlemlerinden sağlanan kazançlar gelir vergisine tabi tutulacak. Bu şekilde şehirleşmenin yarattığı arsa ve imar rantı da vergilendirilmiş olacak.

Emlak vergisine bölgesel rayiç bedel uygulaması mı geliyor?

TAPUDA GERÇEK SATIŞ BEDELİBE GEÇİLECEK 

Çalışmanın ikinci ve en önemli maddesi ise bölgesel rayiç bedel uygulaması. Devlet, taşınmaz satışından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için yeni bir sistem devreye sokacak. Bunun için taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak.

Öte yandan, Hem harçlar hem de emlak vergileri ciddi oranda artacağı kaydedildi. Bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek. Söz konusu uygulama yeni düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak. Böylece alım-satımlarda artık belediyelerin rayiç bedelleri değil, devletin bölgesel olarak belirlediği rayiç bedeller baz alınmış olacak. Bu çalışmayla milyonlarca taşınmazın rayiç bedel üzerinden ödediği vergiler de ciddi oranda yükseltilecek.

Evi, iş yeri ve arsası olanlar için bugün son gün! Emlak vergisini bugün ödemeyen yandı!

Emlak vergisi 1.  taksit ödemeleri yarın sona eriyor! Ödemeyenlere aylık yüzde 4,5 gecikme zammı!

Emlakçılardan kayıt dışılığa önlem önerisi geldi: Bir kereye mahsus istisna istiyorlar!

Tapu sahipleri için son 4 gün! Ödemeyenler yandı!


Geri Dön