29 / 04 / 2024

Emlak vergisini ev sahibi mi öder?

Emlak vergisini ev sahibi mi öder?

Arsa, araz, işyeri ve mesken gibi taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki, bir evde kiracı varsa ödeme nasıl yapılır? Emlak vergisini ev sahibi mi öder?



Emlak vergisini ev sahibi mi öder?

Arsa, araz, işyeri ve mesken gibi taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenebilen vergi, her sene belli tarihlerde ödeniyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. İlk taksit dönemi içerisinde verginin tamamı da ödenebiliyor.


Ancak ikinci taksit dönemi için aynı şey söz konusu olmuyor. İlk taksit döneminde ödememe yapmamak, ikinci taksit döneminde tamamını ödemek gibi bir tahsilat uygulaması bulunmuyor. Peki, bir evde kiracı varsa ödeme nasıl olur? Emlak vergisini ev sahibi mi öder?


Emlak vergisini ev sahibi..

Emlak Vergisi Kanunu madde 3 gereğince, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Buna göre taşınmaz malın bir sahibi ve kiracısı varsa, vergiden mal sahibi sorumlu oluyor.



Emlak vergisinde emeklilerin muafiyeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön