30 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisini ev sahibi mi öder?

Çevre temizlik vergisini ev sahibi mi öder?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, kiracı varsa çevre temizlik vergisini ev sahibi mi öder?



Çevre temizlik vergisini ev sahibi mi öder?

Belediye Gelirleri Kanunu madde 44 gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekiyor.


Yapılarda kiracı olması halinde, çevre temizlik vergisini ev sahibi mi öder, kiracı mı öder?


Meskenlerde çevre temizlik vergisi..

Konutlarda çevre temizlik vergisi borcu su faturasına yansıtılıyor. Su faturasının ödenmesi ile birlikte vergi de ödenmiş oluyor. Bu durumda evde kiracı olması halinde vergi borcunu kiracılar ödüyor.


İşyerinde çevre temizlik vergisi..

İşyeri veya dükkanda kiracı olması durumunda, vergiden kiracı sorumlu oluyor. Belediye Gelirleri Kanunu gereğince vergi mükellefi yapı kullanıcısı oluyor.


Kanundaki yeri..

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.


Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir. 


Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar. 



Çevre temizlik vergisi yapılandırma son gün 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön