30 / 04 / 2024

Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 2 Kasım'da başlıyor!

Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 2 Kasım'da başlıyor!

Ev hanımları, geliri olmayan, emekli maaşıyla geçinen vatandaşlar, engelliler, gazi ve şehirlerin dul ve yetim maaşını alan vatandaşlar vergiden muaf tutuluyor. Muaf olmak için gelirin 40 bin TL'yi aşmaması gerekiyor. Evi dışında gayrimenkulü bulunanlar da vergi ödüyor.



Gayrimenkul sahiplerinin vergi ödemelerinde ikinci dönem pazartesi başlıyor. İlk taksitinin Mayıs adında ödendiği emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri yapılacak. Ödemelerde son gün ise 30 Kasım olarak belirlendi. 2019'da gayrimenkul satın alan vatandaşlar da emlak vergisi ödemekle yükümlü. Gayrimenkulün satıldığı yıla ait vergi ödemesi de satıcı tarafından gerçekleştirilecek. Alıcının ödemeleri ise bir sonraki yıldan itibaren başlıyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; uzmanlar bu sene içerisinde konut satın alan vatandaşların yapması gereken ilk şeyin tapuyu aldıktan sonra emlak vergisi için evin bulunduğu ilçenin belediyesine bildirimde bulunmak olduğuna vurgu yapıyor. Vergi bildirimlerinin de tapu ve kimlik bilgisiyle yapıldığını belirten uzmanlar, "Gayrimenkul satın alma işlemi yapan vatandaşlar, bu bildirimi satın alma işlemi yapılan yılın sonuna kadar yapmak zorunda" uyarısında bulundu.

ÖDEMEYENE CEZA

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyeye direkt olarak ödeniyor. Dileyen vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarından da ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Taksitler geciktirildiği taktirde ödemelere yüzde 1.6 oranında vade farkı uygulanıyor. Vergiler 4 yılda bir takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Son olarak 2017'de belirlenen değerler, 2021 yılına kadar geçerli sayıldı. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Mükelleflerin 2020 yılı vergi değerleri, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 11.29 artılmasıyla bulunacak.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi ile ilgili her şey!

Çifte emlak vergisi dönemi başlıyor!


Geri Dön