Sektörel

Emlak yatırımı yapmak isteyenler dikkat! Bu şehir yüzde 99 kazandırdı!

Bugünkü köşesinde Inbusiness'ın yayımladığı emlak raporunu değerlendiren Sabah Gazetesi Yazarı Hülya Güler, emlak raporunun; ortaya çıkan manzarayı kaleme aldı. İşte Hülya Güler'in o yazısı...

Bugünkü yazısında Inbusiness'ın Emlak Raporu'nu masaya yatıran Sabah Gazetesi Yazarı Hülya Güler, "Fiyat değişimlerini mahalle mahalle mercek altına alan bu özel araştırmada dikkat çeken ve geleceğe ışık tutan pek çok veri var" ifadelerini kullanarak, emlak piyasasındaki değişimleri yazdı.

Hülya Güler yazısında söz konusu sektörün geçen yıllara göre bu sene yüksek getiri sağlamadığını ama Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde hala bir numaralı pazar olduğuna değindi.


İşte Hülya Güler'in o yazısı:

Çocukların telefonda değil de arkadaşlarıyla oynandığı zamanlardan kalma bir oyun vardı; kağıttan tuzluk. Hatırladığım kadarı ile söz konusu bu oyunu oynarken kağıda, çoğu zaman çeşitli temenniler yazar, bunları gizleyecek biçimde kağıdı katlar ve karşımızdakinden dilek tutarak bir köşeyi seçmesini isterdik. Bazen de tek ayaküstünde üç kere zıpla gibi komik komutlar yazarak işi biraz daha eğlenceye dökerdik. İşte bu oyunun görseli Inbusiness Dergisi'nin bu ayki kapağını süslüyor. Bu çoktan seçmeli tahmin oyunun görselini INBUSINESS'ın kapağına taşımamızın sebebi derginin bu sene 4. defa gerçekleştirdiği Emlak Raporu'nda ortaya çıkan manzarayı yani emlak piyasasındaki gelişmeleri ve yatırımcının kafa karışıklığını aynı anda yansıtabilme gayesi.

Bir tarafta mevduattan gelen yüksek faizin cazibesi, diğer tarafta konut fiyatlarının değerinin üzerinde olduğu yorumları, konut arzındaki düşüşün dışında birikimlerini enflasyona karşı nasıl koruyorsun, kiralamada işler ne durumda soruları... Yatırımcıların kaygılarını, aklındaki soruları çoğaltmak da mümkün.

MAHALLE MAHALLE FİYAT DEĞİŞİMLERİ MASAYA YATIRILDI

En son söyleyeceğimi ilk önce söyleyeyim; Inbusiness Emlak Raporu 2024, birikimlerini yönlendirme konusunda sahadan gelen sağlıklı verilere ihtiyaç duyanlar için bulunmaz bir kaynak. Çünkü söz konusu bu rapor, konut satışlarının yüzde 80'e yakının gerçekleştiği 29 büyükşehir, 197 ilçe ve 1252 mahalleden toplanan verilerle konut satış ve kiralamada metrekare fiyatlarındaki değişimi yansıtıyor. Haziran 2023-Haziran 2024 dönemindeki fiyat değişimlerini kapsayan rapordan altını çizmek istediğim önemli bulgular şu şekilde:

Emlak her dönemin en güvenli yatırım aracı olma özelliğini bu sene yine korusa da ülkemizin en yoğun konut satışının gerçekleştiği 29 büyükşehirden toplanan verilere bakıldığı zaman Haziran 2023-Haziran 2024 döneminde gayrimenkul yatırımcısına beklediği kadar yüksek bir kazanç getirmedi.

Inbusiness'ın 2021, '22 ve '23 Emlak Raporlarında konutta görmüş olduğumuz yüksek getiriler bu yıl için söz konusu değil. Son bir senedir fiyatlarda değişim yine yukarı yönlü gerçekleşti fakat yüksek enflasyon ve faiz oranları konutta reel olarak fiyat düşüşüne işaret ediyor.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar konutta arz sıkıntısı yaratmasına rağmen konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar yatırımcı talebinin hala canlı olduğunu söylüyor. Öyle ki küresel ekonomi piyasalarında eşit şartlarda negatif bir tablo gözükse de özellikle emlak sektöründe Türkiye, Avrupa Birliği'nde hala bir numaralı pazar.

Yeni ailelerin kurulması ve yalnız yaşayanların sayısındaki artışların dışında yabancıların ilgisini çekecek potansiyeli ve gurbetçilerin yatırım iştahı ile konutta fırsat penceresi hala açık.

Bu sene şehirler bazında Erzurum yüzde 99'a yakın yükselişle enflasyon karşısında kazandıran tek gayrimenkul yatırımının olduğu şehir olarak göze çarpıyor. Van, Samsun, Ordu, Mardin Eskişehir, Şanlıurfa ve Kocaeli ise yüzde 60'dan fazla artışlar yaşadı. Geçtiğimiz sene yüzde 100 artış yaşayan Hatay ve Malatya ise ilk 5'te dahi kendine yer bulamadı.

Ayrıca Ukrayna-Rusya savaşının da etkileriyle yüzde 74 artış gösteren İstanbul ile yüzde 89 artış yaşayan Antalya bu seneki raporda satılık fiyat değişiminde yüzde 40'ın altında performans göstererek son iki sırada kendine yer buldu.

Kiralık değişimlerine bakıldığında da 11 şehir yüzde 100 üzerinde artış yaşadı. Antalya yüzde 28 ile en az artış gösteren kent olurken onu yüzde 52 ile İstanbul izledi.
 

Onlarca fabrika inşa eden ünlü inşaat şirketi iflasın eşiğinde!

Yapı Kredi'den maaşa ek 18 bin TL'lik Ağustos 2024 müjdesi! Başvuran anında alıyor!

İstanbul'da yaşayanlar dikkat! Eviniz depreme dayanıklı mı? İBB deprem raporu nedir? İBB deprem testi nasıl yapılıyor?