Emlakçı karmaşasına teknolojik çözüm!
Emlak hizmetleri Türkiye'de standardının artması gereken alanlardan biri. Teknoloji ve online çözümler bunu hızlandırabilir. Zingat ve Reidin bu konuda dikkat çeken örnekler...
Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Ahmet Kayhan emlak sektörüne yönelik önce Reidin ardında Zingat’ı kurmuş. Emlak sektörü ile yatıp kalkıyor. Bir tür “gayrimenkul hizmet” girişimcisi. İnşaat ve gayrimenkulün, emlak işlerinin bu kadar karmaşık olduğu bir ülkede teknoloji bazlı yatırımlarla sektöre açılım getirmeye çalışıyor. Zingat çok ilginç bir model ve onun üzerine sohbet ettik. Reidin ise daha çok emlak bilgisi hizmeti sunan bir şirket. Kayhan kendi modellerini şöyle anlatıyor:
“Reidin'e yüzde 51 Doğuş Grubu ortak. Ben yönetim kurulu üyesi, icra kurulu baş-kanıyım. Aktif olarak da Zingat’a fokus olmuş durumdayım. Bizim iş modeli farklı.
Profesyonellerle çalışıyoruz. Türkiye’de kayıtlı kayıtsız 300 bine yakın emlakçı var. 50 bininin vergi levhası bile var. Şu an Zingat’ı kullanan 10 bin emlak ofisi, 8 milyon da trafik var. Ağustos ayı itibariyle ayda ortalama 1.7 milyon kişi siteyi ziyaret ediyor, ilanlara bakıyor. Bu kadar büyük bir pazar yeri var, know-how var bizim tarafta. Ev almak isterken gayrimenkulde 10 ilana bakıyorsunuz sekizi yanlış. Buradaki büyük acıyı görüp kendimde de olan, ailemde, arkadaşlarımda olan derdi, problemleri gördüğümüz için Reidin” datasıyla, Zingat’ı kurduk.”
"İHTİYAÇLARDAN DOĞDU"
Zingat'ın ihtiyaçlardan doğduğunu söyleyen Kayhan şunları anlatıyor:
“Nerden ev alayım diye soranlar geliyor. 50 kişiye ev aldırmışım-dır. ‘Abi şu evin fiyatı ne kadar?’, ‘Buradan ev alınır mı?’, ‘Fikirtepe ne olur?’, ‘Burada arz ne oluyor?’, ‘Birinci el mi alsam, yoksa ikinci el mi?’, ‘Nakitle mi alayım mortgage ile mi?’. Bu sorulara cevap vermek için Zingat’ı kurduk. İnsanlara bireysel rapor verelim dedik. Baktım insanlar rapor almıyorlar. İnsanlar bir milyon TL harcıyor Levent’teki daireye, rapora 100 TL para vermiyor. 1 milyar dolarlık yeri almak istiyor ama 10 bin dolarlık vergi değerleme raporu almıyor.”
"ÜYELERİMİZ EMLAKÇILAR"
Kayhan, Zingat hakkında ise şunları söylüyor:
“İnternet üzerinden abone iş modeliyle doğdu. 2000 yılında yaptığımız oydu. Bizim birinci üyemiz emlakçılar. Emlak > ofisi bize abone oluyor. Bizde bireysel 1 ilan verilemiyor. Siz kendi evinizi şatlı mak için ilan verdiğinde, o bölgedeki profesyonel olarak skorladığımız kişilere yönlendiriliyor. Skorladıklarımızdanüç kişi öneriyoruz. Aralarından birini seçiyorsun ve daha sonra fotoğrafçı gönderiyoruz. Senden komisyon almıyoruz. Sen işteyken, dolaşırken evi gösteriyor, herkesi o karşılıyor ve fiyat pazarlığını o yapıyor. Bir bakıyor ev satılmaz halde. Bu fiyata satılırdı diyor. Reidin, değerleme raporunu da Zingat datasıyla veriyor. Bugün, bizimle çalışan 10 binin üzerinde emlakçı var. Türkiye çapında 27 şehirdeyiz. Emlak hizmet sektöründe, hizmeti üstlenerek kaliteyi yükseltmeye çalışıyoruz. Emlakçı 200 tane telefon gelsin bana diyor ancak gelen telefonların yüzde 65’ini açamıyor. Biz akıllı hat diye bir şey yaptık. Sonra ‘size döndüler mi’ diye arıyoruz. Bana Ev Bul diye bir servisimiz de var. Günde ortalama 2 bin arama yapıyoruz. ‘Nasıl, memnun kaldınız mı? Size zamanında döndüler mi?’diye. 24 saat ile 48 saat arasında kesin aranıyor. Bu arama sürecini 5 dakikaya indirmeye çalışıyoruz. Temel hedefimiz bu. Zingat sadakat puanı var. Emlakçımn hizmet kalitesi düştüğü anda, ilanları da bizim listede arkaya düşüyor. O adamın ilanlarım göstermiyor. Kendi içinde devinen bir şey. Kendi fotoğrafçılarımızda ortalama 3 bine yakın fotoğraf çekiyoruz. Böylece önemli hizmeti, kaliteli yapmış oluyoruz.”
DUBAİLİ PROPERTYFINDER YATIRIM YAPTI
Ahmet Kayhan yakın zamanda aldıkları yatırımla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Son dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yedi ülkede lider emlak platformlarına sahip Dubai merkezli Propertyfinder Group [PFG], Zingat'a yatırım yaptı. Platformun yüzde 16.95‘lik hissesini satın alan PFG'nin kurucusu ve CEO'su Michael Lahyani, Zingat'ın yönetim kurulunda yer alıyor. Şirket, Propertyfinder ile Türkiye'nin seçkin gayrimenkul projelerini Körfez yatırımcılarına sunmak ve Türkiye’deki konutları uluslararası pazara açarak yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut sahibi olmasında öncü bir rol üstlenmek istiyor.”