24 / 12 / 2024

Emlakçı olmanın şartları neler?

Emlakçı olmanın şartları neler?

Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerinde gayrimenkul tellallığı adı altında emlakçı sıfatı düzenleniyor. Emlakçı kanuna göre, gayrimenkul tellalı olarak isimlendiriliyor. Peki, emlakçı olmanın şartları neler?



Emlakçı olmanın şartları neler?

Emlakçı, bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda  araflar arasında aracılık etmeyi meslek edinmiş kişi olarak biliniyor. 


Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerinde gayrimenkul tellallığı adı altında emlakçı sıfatı düzenleniyor. Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul tellallığı, tellalın bir ücret karşılığında diğer tarafa bir sözleşmenin kurulması fırsatını göstermeyi ya da ona bir sözleşme görüşmesi için aracılık etmeyi borçlandığı bir sözleşme olarak açıklanıyor. Buna göre, taraflar arasında gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin (kira, satım gibi) yapılması hususunda, ücret karşılığında aracılık etmeyi meslek edinen kimseye "Gayrimenkul Tellalı" deniyor. 


Gayrimenkul tellallığı ilişkisinin tarafları emlakçı ile iş sahibi yani müşteri oluyor. Emlakçı, müşteri için aracılık faaliyetini, bir ücret yani komisyon karşılığında üstleniyor. Peki, emlakçı olmanın şartları neler?


Emlakçı olmanın şartları!

Emlak ofisi açmak için gerekenler: Meslek odası kaydı, Vergi dairesi kaydı, Bağ-kur kaydı, Belediye ruhsatı gibi belgeler mutlaka isteniyor.


Emlakçılar meslek odasına kayıt için gerekli belgelere de bir göz atalım: Beş adet fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, vergi levhası fotokopisi, ikametgah, öğrenim belgesi fotokopisi.


Esnaf ve Sanatkarlar Odası için gerekli belgeler ise şöyle sıralanıyor: Nüfus cüzdanı fotokopisi, resimli ikametgah, vergi levhası fotokopisi, vekaletname (işlemleri bir başkası takip ediyorsa)


Vergi dairesine başvururken istenen belgeler de şu şekilde: Nüfus cüzdanı sureti, imza sirküleri, işe başlama formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah, tapu fotokopisi veya kira kontratosu


Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının denetim sırasında istediği belgeler: Fatura cildi, vergi levhası ve KDV tabelası olarak bilinmesi gerekenler...


Emlakçı yer gösterme parası almalı mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön