30 / 04 / 2024

Emlakçı yer gösterdiğinde para alır mı?

Emlakçı yer gösterdiğinde para alır mı?

Emlakçı danışmanları, ev sahibi olmak isteyenlere yer göstermekle sorumludurlar. Bu durumda yer göstermenin belirli bir ücretinin olup olmadığı merak edilir. Peki emlakçı yer gösterdiğinde para alır mı ve yer gösterme belgesi nedir? İşte yer gösterme belgesi ile ilgili bilgiler...



EMLAKÇI YER GÖSTERME ÜCRETİ ALABİLİR Mİ?

Emlak danışmanlarının yer gösterme ücreti talep etmesi yasaktır. Emlak sektöründe, emlakçıların kiracılardan veya alıcılardan yer gösterme parası adı altında ücret talep etmeleri yasalara aykırıdır.

YER GÖSTERME BELGESİ NEDİR?

Yer gösterme belgesi, emlakçılar tarafından hazırlanan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, gayrimenkul kiralamaları veya satın alımları için zorunlu olan tüm önemli detayları içermekte olup hem emlak danışmanlarını hem de satıcı ve alıcı taraflarını etkili bir şekilde koruma altına alır. Dolayısıyla gayrimenkul konusunda pek çok kişinin hakkını koruyan bir belgedir. 

Emlakçı yer gösterdiğinde para alır mı?

YER GÖSTERME BELGESİ NE İŞE YARAR?

Emlak danışmanları, yer gösterme sürecini kayıt altına alarak, hangi gayrimenkulün kime, ne zaman gösterildiğini belgelemiş olurlar. Portföylerinde bulunan bu dokümanlar, kayıt niteliği taşıyarak önemli bir evrak olarak öne çıkar. Emlak danışmanlarının bu belgeleri düzenlememesi durumunda, gerçekleştirdikleri aracılık işlemi resmi bir boyut kazanır.

Bu gibi durumlarda, ödeme yapmak istemeyen bir alıcı, emlak danışmanını devre dışı bırakarak doğrudan gayrimenkul sahibi ile iletişime geçip satış işlemini gerçekleştirebilir. Bu nedenle emlak danışmanlarının, her durumda ve hizmette bu belgeleri kullanmaları, kendi haklarını koruma amacıyla son derece önem taşır. Bu uygulama sayesinde, emlak danışmanları, mahkeme ve icra yoluyla hizmet bedelini talep etme hakkına sahip olurlar.

YER GÖSTERME BELGESİNDE NELER YAZAR?

Yer gösterme belgesi, gayrimenkulün açık adresi ve özelliklerinin yanı sıra, gayrimenkulü gören kişinin adı, soyadı, telefon numarası, T.C. kimlik numarası gibi bilgileri ile imzasını içerir. Ayrıca kiralama veya satın alma durumunda müşterinin ödeyeceği hizmet bedeli de belge üzerinde belirtilir. Müşteri adayı, belgede yazılı olan gayrimenkulün özelliklerini ve adresini inceledikten sonra satın alma veya kiralama işlemi gerçekleştirmezse, herhangi bir yükümlülük söz konusu değildir.

Emlak beyannamesi nedir? Nereye verilir?

Emlak vergisinde sağlanan avantajlar neler?

Emlak sektörünü diriltecek hamle: Ziraat, Halkbank, Vakıfbank'tan yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisi geliyor!  


Geri Dön