28 / 04 / 2024

Emlak sektörünü diriltecek hamle: Ziraat, Halkbank, Vakıfbank'tan yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisi geliyor!  

Emlak sektörünü diriltecek hamle: Ziraat, Halkbank, Vakıfbank'tan yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisi geliyor!  

Son dakika detaylara göre, Merkez Bankası ve BDDK harekete geçti. Yeni konut kredisi için çalışmalar hızlandırıldı. bu kapsamda ev almak isteyenlere kamu bankaları aracılığıyla 180 ay vade ve yüzde 1,20 faiz seviyelerinde çeşitli kampanyalar düzenlenecek. İşte detaylar...



Emlak sektörü, bankaların konut kredi faiz oranlarını yükseltmesi ve kredi musluğunu kısmasıyla birlikte durgunluk yaşamaya başladı. Sektörün tekrardan canlanması için Merkez Bankası ve BDDK'nin düşük faizli yeni konut kredisi kampanyası için harekete geçtiği belirtildi. Bu kapsamda, 180 ay vade ve yüzde 1,20 faiz seviyelerinde çeşitli kampanyalar olacağı kaydedildi.

Enflasyon ve dövizdeki dalgalanmalar ile beraber vatandaşlar, astronomik artış gösteren kira ve konut fiyatları karşısında zorlanmaya başladı.

Merkez Bankası’nın da politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları konut kredi faizlerinin yükselmesi etkiledi.

Konut kredi faizleri 2 Haziran tarihinde yüzde 18,05 iken 4 Ağustos tarihi itibariyle yüzde 35,1'e kadar ulaştı.

Emlak sektörünü diriltecek hamle: Ziraat, Halkbank, Vakıfbank tan yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisi geliyor!  

TEŞVİK ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLECEK

Sabah gazetesinin aktardığına göre, yeni konut kredisi için çalışmalar başladı. 

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni konut kredisi hakkında kampanya yürüttüğü kaydetti. Bu kapsamda, ilk defa ev alacaklara devlet desteği verileceği ifade edildi.

İlk kez konut sahibi olacakları teşvik edici mekanizmalar üzerinde durulacağı belirtilirken kamu bankaları nezdinde 180 ay vade ve yüzde 1,20 faiz bandında yapılacak bir düzenleme üzerinde durulduğu ifade edildi.

Sıfır ve 2. el konutlar için de geçerli olması beklenen kampanyada ayrıntıların ilerleyen günlerde belli olması planlanıyor.

Emlak sektörünü diriltecek hamle: Ziraat, Halkbank, Vakıfbank tan yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisi geliyor!  

"İLK KONUT ALIMINA DESTEK İÇİN ÇALIŞMA VAR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde finans dünyası ile gerçekleştirdiği buluşmada düzenlemenin ipuçlarını vererek, birinci konut edinimini özellikle daha güçlü bir şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduklarını söyledi.

Bu konuda Merkez Bankamızın da BDDK ile birlikte çalışmaların olduğunu söyleyen Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde inşallah bu konularda da daha yeni adımlar bekliyoruz" dedi.

Konut arzını arttırmak, konut maliyetlerini düşürmek ve konut edinimini arttırmak durumunda olduklarına dikkat çeken Yılmaz, "Geçmişte Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası ortak bir çalışma yapmıştık. Orada da rakamsal olarak şu tespit edilmişti. İlk konut edinimi hem sosyal refahı hem de makro düzeyde istikrarı çok daha destekleyici bir hadise" diye kaydetti.

Tasarruf oranlarını ve sosyal refahı artırdığına vurgu yapan Yılmaz, "Dolayısıyla kamu olarak biz bu ilk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz." dedi.

Depremzedeler ağır hasarlı binaları için 'evim yıkılmasın' davası açtı!

İstanbul Finans Merkezi’ne talep patlaması: Yerli de yabancı da ofis kiralamak istiyor!

Konuta ek vergi gelecek mi? Alım satımlar ekspertiz raporuna bağlanabilir! 


Geri Dön