29 / 04 / 2024

Emlak vergisinde sağlanan avantajlar neler?

Emlak vergisinde sağlanan avantajlar neler?

Emlak vergisi, bazı kişilere birçok avantaj sağlar. Bu kişiler belirli olup bazı şartları taşımak zorundadır. Peki emlak vergisinin sağladığı bu avantajlar nelerdir ve kimler için geçerlidir? İşte emlak vergisinin sağladığı avantajlar ve bu avantajların geçerli olduğu kimseler...



EMLAK VERGİSİ HANGİ AVANTAJLARI SAĞLAR?

Malul ve engelli bireyler, vergi açısından çeşitli avantajlardan yararlanabilmektedirler. Bu avantajlardan biri de Emlak Vergisi'nde uygulanan özel vergi indirimi oranıdır. Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni bulunan engelli bireyler, kullanım haklarına sahip olsalar dahi emlak vergisi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmuşlardır.

ENGELLİLER EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN NASIL YARARLANABİLİR?

Engelli bireyler için uygulanan indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmek için, engelli kimlik kartına sahip olan mükellefler ilgili prosedürlere göre hareket etmelidirler. Bu prosedür çerçevesinde, engelli kimlik kartını belediyede görevli yetkiliye sunarak, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilirler. Bu süreçte, 57 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde bulunan "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu" (Ek:9) doldurulmalı ve engelli kimlik kartının fotokopisi formun ekine eklenmelidir.

Emlak vergisinde sağlanan avantajlar neler?

İndirimli bina vergisi oranı uygulaması kapsamında yer alan bireyler, ilk başvurularını takiben artık her yıl engelli kimlik kartı veya süreklilik arz eden engelliler için sağlık kurulu raporu fotokopisi sunma zorunluluğu olmadan avantajlardan yararlanabileceklerdir. Bu sayede, gerekli şartların devam etmesi durumunda, indirimli bina vergisi oranının uygulamaya devam edilmesi sağlanacaktır.

MESKENİNDE OTURMAYAN ENGELLİ BİREYLER VERGİ MUAFİYETİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?

İndirimli vergi oranının uygulanabilmesi için bireyin kendi meskeninde ikamet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle, yalnızca bir adet mesken sahibi olan bir birey, sahip olduğu meskeni kiraya verip farklı bir yerde ikamet ediyor olsa dahi, engelli olması ve diğer gerekli şartları sağlaması durumunda emlak vergisi ödemesinden muaf tutulacaktır. Ayrıca engelli bireyler, herhangi bir geliri olsa bile bu vergi muafiyetinden yararlanabilir. Bu noktada, emlak vergisi engelli bireylere birçok avantaj sağlıyor.

Mirasçıya kalan ev için emlak vergisi ödemek zorunda mı?

Emlak vergisi ödenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?


Geri Dön