25 / 11 / 2024

Emlakçılar: Kira kontratları takip edilebilir olsun!

Emlakçılar: Kira kontratları takip edilebilir olsun!

Konuttan kira geliri elde eden vatandaşların beyanname verme süreleri 5 Nisan 2024 tarihinde resmen doldu. Bakan Şimşek, toplamda 420 bin konutta yerinde tespit yapıldığını dile getirirken, Emlak müşaviri Yeşiltaş başlatılan uygulamaların ayaklarının yere basmadığını söyledi...




Kira ve ücret kazancı gibi geçen sene gelir elde edenlerin beyanname verme süresi 5 Nisan 2024 tarihinde resmen sona erdi. Aydınlık'tan Sabrican Tıknazoğlu imzalı habere göre konut kira gelirlerinde geçen sene yıllık olarak 21 bin Türk Lirası, iş yeri kira gelirinde de 150 bin Türk Lirası istisna tutarını geçenlerin beyanname vermesi gerekiyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kira beyannamesi uyarıları yapmıştı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Bakan Mehmet Şimşek, "Denetim planına almış olduğumuz toplamda 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık olarak 420 bin tanesinde yerinde tespit yaptık. Saha denetimlerimizi ve mükelleflerimizi bilgilendirmeyi sürdürüyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin Türk Lirası üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan 2024 tarihine kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz." demişti.

Emlakçılar: Kira kontratları takip edilebilir olsun!

SAHADAKİLERE SORULSUN

Peki son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira gelir beyannamesi ve yerinde tespit uygulamaları konut piyasasındaki kayıt dışılığa çözüm olur mu? İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş yaptığı açıklamada konut piyasasının da kayıt dışılığı önleyecek bir meslek grubu ve takip sistemi olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Ben bu tür açıklamaların ayaklarının yere bastığını düşünmüyorum. Kira artış oranları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Mahkeme dosyaları da çığ gibi büyüdü. En son Bursa’da 1.700 TL'lik kirasını 7 bin TL'ye yükselten konut sahibine karşı kiracının işlediği cinayeti duyduk. Basında her gün hiç duymak istemediğimiz haberleri okuyoruz. Ayrıca buna benzer sorunları ortadan kaldırmak amacıyla sahada olan sivil toplum kuruluşlarıyla istişare halinde olunması gerekli. Bu olmadan, kayıt dışılığa karşı yapılan açıklamaların ayakları da yere basmıyor.

“Nasıl ki mali müşavirler, müvekkillerinin durumlarını devlete bildiriyorlar ve kayıtlı şekilde her şey ortada; emlak müşavirlerinin de yasayla donatılması gerekli. Kira kontratlarının takip edilebilir bir biçimde elektronik ortamda yapılmasına, emlak müşavirlerine yetki verilmesine ve sorumlu olarak tanımlanmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu şekilde olmazsa kiracı ile ev sahibi kendi aralarında iki farklı kontrat yapabiliyor, kiraları elden alabiliyor, 30 bin TL'lik bir konutu 10 bin TL olarak gösterebiliyor.

4. MURAT’TAN KALMA TANIM

Her önüne gelen mali müşavirlik, avukatlık yapamıyor. Ancak insanların bir ömürlük birikimini değerlendirmek için kapısını çaldığı emlak müşavirliğinin yasalar karşısındaki tanımı padişah 4. Murat zamanından kalan simsar ve tellal. Sabah erken kalkanların aklına esenlerin emlak ofisi açtığı yerde, kayıt dışılığın da önüne geçemezsiniz. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen  gayrimenkul piyasasının kayıt altına alınması vatandaşların dolandırılmaması, olağanüstü hallerde palyatif çözümlerin hayata geçebilmesi için İstanbul Emlak Müşavirleri Odası gibi kuruluşları çağırıp fikirlerini toplaması gerekli. Fakat daha bir defa çağırılmadık, görüşümüze başvurulmadı.”
 

OSB'de yer alan parsellerle ilgili yönetmelik tamamen değişti! Bu şartları taşıyan tapuyu alabilecek!

Kira geliri elde edenler aman dikkat! Bunu yapmayanlar yandı!

İnşaat sektöründe zam endişesi: Yapı sektörü konut üretemeyecek duruma geldi!


Geri Dön