02 / 05 / 2024

Kira geliri elde edenler aman dikkat! Bunu yapmayanlar yandı! 

Kira geliri elde edenler aman dikkat! Bunu yapmayanlar yandı! 

2023'te ev kira gelirleri 21 bin TL'nin üzerinde olanlar ve iş yeri kira gelirleri 150 bin TL'nin üzerinde olanlar vergi beyannamesi verecek. Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?



2023'te konut kira geliri 21 bin Türk Lirası'nın üzerinde olanlar ve iş yeri kira geliri 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde olanların vergi beyannamesi vermesi gerekiyor. Vergi kesintisine tabi işyerlerinde brüt gelir 150 bin Türk Lirası'nın üzerindeyse de beyanname verilmesi gerekli. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre vergi kesintisine tabi olmayan iş yerlerinde de beyan sınırı 8 bin 400 Türk Lirası şeklinde belirlendi.

CEZA YAĞACAK

Konut kira geliri 21 bin Türk Lirası'nın üzerinde olanlar ve iş yeri kira geliri 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde olanların vergi beyannamesi vermesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, 96 bin Türk Lirası kira geliri elde eden bir vatandaşın ödeyeceği vergi miktarı 9 bin 562 Türk Lirası şeklinde hesaplanıyor. Fakat beyanname vermeyenler cezai işlemlerle karşı karşıya kalıyor. Verilen bu ceza de gelirlerine göre ceza miktarı değiyor.

Kira geliri elde edenler aman dikkat! Bunu yapmayanlar yandı! 

BU KRİTERLERE DİKKAT

Konut kira geliri elde edenlerin 21 bin Türk Lirası ve üzerinde gelir elde etmeleri halinde beyanname vermeleri gerekli. Fakat 21 bin Türk Lirası'nın altında kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda değiller. Yine iş yeri kira gelirlerinde de buna benzer bir durum söz konusu.

Paylaşılan detaylara göre vergi kesintisine tabi olan iş yerlerinde brüt gelir 150 bin Türk Lirası'nın üzerindeyse beyanname verilmesi gerekli. Ayrıca vergi kesintisine tabi olmayan iş yerlerinde de söz konusu bu beyan sınırı 8 bin 400 Türk Lirası şeklinde belirlendi.

İş yeriyle beraber ev kira geliri elde edenlerin durumu da dikkate alınıyor. Konut kira gelirinin 21 bin Türk Lirası'ndan daha fazla olması ve iş yeri kira geliri toplamının 150 bin Türk Lirası'nı geçmesi halinde, her iki gelirin de beyan edilmesi gerekiyor.

CEZAİ İŞLEMLER

Beyanname vermeyen ya da eksik beyan edenler, istisna tutarından faydalanamayacak ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalacaklar. Vergi dairesi tarafından tespit edilmiş olan eksik beyanlar, cezai yaptırımlarla da sonuçlanabilir.

Kira geliri beyanı, vatandaşlar için önemli bir yükümlülük olarak kaydedilirken, beyanname verme sınırlarına dikkat edilmesi ve zamanında beyan edilmesi, cezai işlemlerden kaçınmak için önemli bir adım şeklinde belirtiliyor. 

 

İnşaat sektörü zor günlerden geçiyor!

İnşaat sektöründe zam endişesi: Yapı sektörü konut üretemeyecek duruma geldi!

ATEM Başkanı konut almak isteyenleri uyardı: Konut alırken evdeki bulgurdan olmayın!


Geri Dön