27 / 04 / 2024

Emlakçılar Odası Başkanı resmen açıkladı! O ilde kira fiyatları düştü!

Emlakçılar Odası Başkanı resmen açıkladı! O ilde kira fiyatları düştü!

Son dönemlerin en yüksek kiralık ev fiyatlarının olduğu illerden Trabzon’da kiracıları sevindiren bir gelişme yaşandı. Trabzon’da kiralık ev fiyatlarının düştüğü açıklandı.



Trabzon Emlakçılar ve İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, kiralık konut fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu dönemde piyasanın durgun olduğunu ifade eden Taflan, "Trabzon’da kısa süre önce rekora koşan kira fiyatları, talebin azalmasıyla düşüşe geçti" şeklinde konuştu.

Trabzon merkez ve ilçelerinde kiralık ev fiyatları ortalama olarak 3 bin TL kadar düştü. Aynı zamanda, yaz sezonuna kadar bu durum devam edebileceği belirtildi. Düğün mevsimi, Arap turistler, atama dönemi ve bunun yanı sıra, üniversite öğrencilerinin yerleştirilmesi gibi nedenlerle emlak sektörüne olan talep azaldı ve bu durum, kiralık ev fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Emlakçılar Odası Başkanı resmen açıkladı! O ilde kira fiyatları düştü!

Trabzon’da kiralık konut fiyatları şu an en fazla 12 bin TL - 15 bin TL bandında ilerliyor. 10 bin TL kira isteyen konut sahipleri ise fiyatları 7 bin TL'ye kadar düşürdü.

Öte yandan, yeni yönetmeliğe göre eşyalı konutlar günübirlik kiralanamıyor. Bunun için ruhsat ve vergilendirme gerekecek.

Tüm bu etkenlerin bir araya gelmesiyle Trabzon’daki kira fiyatlarının düştüğü belirtildi. Bu sayece, Trabzon'da kiralık ev fiyatları ortalama 3 bin liraya kadar geriledi.

Emlakçılar Odası Başkanı resmen açıkladı! O ilde kira fiyatları düştü!

YASAL ÜST SINIRDAN FAZLA KİRA ARTIŞI YAPAN KONUT SAHİBİNE KARŞI NE YAPILIR?

Öte yandan, yüzde 25 sınırının üstende kira artışına karşı kiracıların ne yapabileceği merak ediliyor. Türkiye’de fahiş kira artışı isteyen konut sahibini mevcut kanuni düzenlemeler karşısında bir yere şikayet etmeye gerek kalmıyor. Zira kiracı kabul etmediği sürece fahiş kira artışı geçerli olmuyor. Eğer konut sahibi fahiş kira zammında ısrarcıysa, bu talebi için alınabilecek ilk hukuki tedbir, kiracının konut sahibine yazılı olarak haksız kira artışına itiraz ettiğine ilişkin bildirimde bulunması. Kiracı, bu bildirimde fahiş kira zammını kabul etmediğini ve kira tutarunda fahiş artış istenmesinin hukuka uygun olmadığı bildirmesi gerekiyor. Kanuni düzenlemeler üzerinde istediği kira artış oranı kiracı tarafından kabul edilmediği için konut sahibinin kiracıyı tahliye davası ile konuttan çıkartma yoluna gitmesi konusunda yasal hakkı bulunmuyor.

Bakan Şimşek resmen açıkladı! Emekli ve memur maaşlarından her ay tam 2 bin TL kesilecek!

Kentsel dönüşüm düzenlemesi resmen yasalaştı!

Konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el konulacak!


Geri Dön