27 / 04 / 2024

Konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el konulacak!

Konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el konulacak!

İtalya’da mahkeme, Amerikan merkezli kısa ve uzun vadeli konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el koyulmasına karar verdi.



Savcılar, firmanın konut sahiplerinden yaklaşık 3,7 milyar Euro kira geliri üzerinden vergi tahsil etmediğini ifade ediyor. İtalya'daki konut sahiplerinin kazançları üzerinden yüzde 21 vergi ödemeleri gerekiyor.

Airbnb tarafından konuya ilişkin BBC'ye yapılan açıklamada "İtalyan savcısının duyurduğu karar karşısında hayal kırıklığına uğrandığını" açıklandı.

Airbnb Sözcüsü Christopher Nutly, firmanın Avrupa merkezinin hazirandan bugüne kadar İtalyan vergi otoritesiyle konuyu çözmek amacıylta çalıştığını paylaştı. Nutly, "Kanunlara tam uyum içinde hareket ettiğimizden eminiz. Bu konuya yönelik haklarımızı kullanma niyetindeyiz" şeklinde konuştu.

Konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el konulacak!

AİRBNB YÖNETİCİLERİ SORUŞTURULUYOR

Milano Mahkemesi savcılarınca yapılan açıklamada, 2017-2021 senelerinde Airbnb'de yönetici olarak çalışan üç kişinin de soruşturma altında olduğu açıklandı.

Airbnb, 2022’de, şirketin ve diğer kısa dönemli kiralama sağlayıcılarının kira gelirlerinin yüzde 21'ini konut sahiplerinden alarak vergi makamlarına ödemesini gerektiren İtalyan kanununa itiraz etmişti.

Firma, İtalya'nın vergilendirme hususundaki koşullarının Avrupa Birliği'nin (AB) 27 ülkelik blokta hizmet sunma özgürlüğü ilkesine aykırı olduğunu iddia ediyordu.

AB'nin en üst mahkemesi sonrasında Airbnb'nin bu koşullara uyması gerektiğine karar verdi.

Son dönemlerde İtalyan yetkililer, 2008’den bugüne kadar ülkede faaliyet gösteren Airbnb gibi büyük şirketlerin vergi uygulamalarına ilişkin incelemelerini artırdı.

Konut kiralama platformu Airbnb’nin 835,5 milyon dolarına el konulacak!

AIRBNB NEDİR?

Çevrimiçi bir platform olan Airbnb, “Air Bed & Breakfast” ifadesinin kısaltması olarak ortaya çıktı. Airbnb, seyahat eden kişilerin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için özel kişilerin veya işletmelerin konutlarını, odalarını veya diğer konaklama seçeneklerini kiralamalarına ve bu konaklama imkanlarını seyahat eden kişilere sunmalarına imkân veriyor.

Airbnb’nin işleyiş prensibi, konut sahiplerinin kullanılmayan ya da ekstra mekânlarını kiralamalarına ve bu mekânları internet üzerinden seyahat eden kişilere sunmalarına dayanıyor. Seyahat eden kişiler, Airbnb internet sitesi veya uygulaması vasıtasıyla gitmek istedikleri bir yerde konaklama yapmayı planladıkları tarihleri ve seçtikleri konaklama türünü tercih edebiliyor. Airbnb üzerinden sunulan konaklama seçenekleri genel olarak otellerden daha çeşitli ve konut benzeri tecrübeler sunuyor.

Kentsel dönüşüm kanunuyla risk azaltmada çok daha hızlı hareket edilecek!

Vali Toraman, inşası devam eden deprem konutlarına ilişkin incelemelerde bulundu!

Bakan Şimşek resmen açıkladı! Emekli ve memur maaşlarından her ay tam 2 bin TL kesilecek!


Geri Dön