29 / 04 / 2024

Emlakçılar Odası uyarıda bulundu! Arsa payı konut alırken dikkatli olun!

Emlakçılar Odası uyarıda bulundu! Arsa payı konut alırken dikkatli olun!

Antalya Emlakçılar Odası, müteahhitlerden arsa payı karşılığı konut almak isteyenleri risklere karşı uyardı. 



Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklama kapsamında arsa sahibi vatandaşların konut fiyatlarında yaşanan yükselişten dolayı ev sahibi olabilmek için yeni arayışlara giriyor.

Arsa sahiplerinin müteahhitlerle  anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalıştığını ifade eden Çağlar, arsa payı ile alınmış olan hisselerde fazla risklerin olduğunu söyleyerek , "Vatandaşlarımız konut alayım derken ellerindeki evdeki bulgurdan da olmasınlar" dedi.

ekonomim.com'dan Fikri CİNOKUR'un haberine göre, sektörde birçok firmanın konut kampanyalarını yakından takip ettiğini söyleyen Çağlar, şunları kaydetti: "Türkiye ve KKTC’de arsa payı karşılığı ev sahibi olmak isteyenlere firmalar çeşitli fırsatlar sunduklarını iddia ediyor. Biz ise vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazla. Henüz tarihi belli olmayan teslim sözlerine sözlü olarak inanılmamasını, tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylemek isteriz." dedi. 

Öte yandan, gayrimenkul alanında yaşanan fazla fiyat artışlarının ev sahibi olmak isteyenleri başka seçeneklere yönlendirdiğine söyleyen İsmail Çağlar; "Türkiye ve KKTC’de arsa sahibi olan insanların müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışan vatandaşların daha ucuza konut sahibi olmanın yollarını aramalarını çok iyi anlıyorum. Ama bunun da birçok riskinin olduğunu akıllarından çıkarmasınlar. Zaten bu konuda da firmalarla yaşadıkları sorunlardan dolayı vatandaşlar odamıza şikâyetlerde bulunuyor.”

VATANDAŞLARI NASIL RİSKLER BEKLİYOR?

Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, arsa payı karşılığı konut sahibi olmak isteyen vatandaşların hangi risklerle karşılaşabileceğini şöyle anlattı: "Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok olduğundan dolayı teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın. Sözleşme yapılırken tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına kesinlikle dikkat edilmeli. Ucu açık hiçbir şeye sözlü veya yazılı olarak itimat edilmemeli. Mutlaka bir hukukçudan destek alınmalı veya Emlakçılar Odası ile irtibata geçilebilir. Tapu mutlaka aranmalı, köklü firmalar öncelikle tercih edilmelidir. Daire getirili arsaları almak isteyen vatandaşlarımız imzaladıkları sözleşmeleri çok dikkatli bir şekilde kontrol edip imzalamalıdır.”

Bu riskler arasında en önemlisinin arsa paylama şekli ile konut edinmek için noterden verilen vekaletnamelerin çok dikkatli okunması gerektiğini belirten Çağlar, "Bu noktada da kesinlikle bir avukattan destek alınmalıdır. Öte yandan, müteahhit ya da yüklenicinin arsa sahibi paylaşımında yer alan oranı artırdığı zaman da kendi paylarına düşecek olan dairenin payını da yükseltecektir.  Bu neden ile müteahhit ya da yüklenicinin alacakları daire sayısı ve oranı da yükselmektedir. Verilen vekaletnamelerde mutlaka projede yer alan konut yada sözleşmeden kaynaklanan tüm oran artışlarına, yine ‘yükselen oranda ortak olması’ ibaresi konulması çok önemlidir" dedi.

YENİ BİR TAKIM ÖNLEMLER ALINMALI

Öte yandan, arsa sahiplerinin, ucuz konut hayali yaşarken tam olarak hangi riskler ile karşılaşacaklarının farkında olmadığını özellikle belirten  Çağlar, "Arsa tedariki ile birleşerek konut sahibi olmak isteyenlerin bu haklı talebinin istismar edilmemesi ve ellerindeki birikimlerin de heba olmaması için mutlaka acilen yeni önlemlere ihtiyaç duyuluyor. Devlet yetkilileri bu konu ile ilgilenmeli" dedi.

Emlak sektöründeki dolandırıcılara dikkat! Başınız ağrıyabilir!

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı: Kiralar arttı, memurlar tayin istiyor! 

Antalya’da konut ve arsa fiyatları yatırımcıları şaşırttı!

Gurbetçiler için ev alma zamanı!


 


Geri Dön