03 / 05 / 2024

Emlakçılara yeni düzenleme geliyor!

Emlakçılara yeni düzenleme geliyor!

Yargı, eğitim, yatırım ikliminin iyileştirilmesi, şeffaflık, iş gücü piyasası ve kamu maliyesi gibi alanlarda birçok reforma imza atan Hükümet, yeni dönemde yapısal reformlara devam edecek.



Yargı, eğitim, yatırım ikliminin iyileştirilmesi, şeffaflık, iş gücü piyasası ve kamu maliyesi gibi alanlarda birçok reforma imza atan Hükümet, yeni dönemde yapısal reformlara devam edecek. Üç yıllık program döneminde ekonomi politikasının temel amacı makroekonomik istikrarın korunması, yurtiçi tasarrufların artırılması, özel yatırımlar kaynaklı büyüme yapısının özendirilmesi, üretim ve verimlilik düzeyinin yükseltilmesi hedeflerine odaklanacak Hükümet, ekonomi alanında birçok yeni düzenlemeyi hayata geçirecek. Bu düzenlemeler arasında uzun süredir yasalaşması beklenen "Üretim Reform Paketi" de yer alacak. 


Üretim Reform Paketi taslağına göre özel endüstri bölgeleri kurulabilecek. Endüstri bölgelerinde "yönetim ve işletmeden sorumlu" anonim şirket statüsünde yönetici şirket kurulacak. Özel OSB'lerin kurulması, işletilmesi ile altyapı ve genel hizmet tesislerinin yapılması noktasında faaliyette bulunmak üzere Sanayi Gayrimenkul Yatırım A.Ş. kurulacak. Şirketin sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olacak.

 

EKK'DA OVP ELE ALINDI 


Hükümetin öncelikli gündem maddeleri arasında Orta Vadeli Program (OVP), Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) ve 2017 bütçesinin hazırlıkları yer alacak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında 2017-2019 dönemini kapsayacak OVP ve 2017 bütçesi değerlendirildi. EKK'da 2016'nın makroekonomik gelişmeleri ve bütçesi ele alınırken, yeni OVP dönemi için makroekonomik hedef ve büyüklükleri ile alınacak politika tedbirleri tartışıldı. Toplantıda ayrıca kamu kesimi genel dengesi ve bütçenin temel büyüklükleri görüşüldü. 


Mevzuata göre üç yıllık perspektife sahip, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliği taşıyan OVP ile gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren OVMP'nin Eylülde açıklanmış olması gerekiyordu. Bütçe tasarısının ise 17 Ekim'e kadar Meclise sunulması gerekiyor. 


Emlakçılara yeni düzenleme geliyor 


Emlakçılara yönelik çalışmaların sürdüğünü açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, taslakta ana hatlarıyla taşınmaz alım satımının belirli bir eğitime tabi tutulmuş, verilen eğitim sonucunda uygulanan sınavda başarılı olarak sertifika almaya hak kazanmış kişilerce bir meslek olarak yapılmasını sağlamaya yönelik düzenlemeler yer aldığını vurguladı. Yönetmelik ile mesleği icra edenlerin sorumluluklarını belirlemeye ve tüketici mağduriyetlerini önlemeye yönelik adımlar atacaklarını belirten Tüfenkci taslakta mesleğin icra edildiği işyerlerinin fiziksel koşullarını belirlemeye yönelik düzenlemelerin de yer aldığının altını çizdi. 

Bakan Tüfenkci, yönetmelik taslağını en kısa süre içinde olgunlaştırarak kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını bildirdi. 


BÖLGELERE YÖNETİCİ ŞİRKET 


Endüstri Bölgeleri Kanunu'nda değişikliğe gidilen taslakta, endüstri bölgesi tanımı değiştirildi. Taslakta, bu kanuna uygun ve anonim şirket olarak yönetici şirket kurulması, şirketin bölgenin yönetimi ve işletmesinden sorumlu olması öngörüldü. Taslağa göre endüstri bölgelerinin yönetim ve işletilmesi, Yönetici Şirket tarafından yürütülecek. 


Bakanlık, kurum ve kuruluşların veya yönetici şirketin başvurusuna istinaden veya re'sen yer seçimi yapmak suretiyle endüstri bölgelerinin kurulması önerisinde bulunabilecek. Bakanlığın önerisi üzerine Kurulca belirlenen yerlerde, Bakanlar Kurulunca endüstri bölgelerinin kurulmasına izin verilebilecek. Kurul kararının Bakanlar Kuruluna sunulmasından önce yönetici şirketin kurulmuş olması zorunlu olacak. Endüstri bölgelerinin kurulması için gerekli kamulaştırma bedeli ve altyapı ile ilgili giderler Bakanlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacak. Ayrıca, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde kamulaştırma bedeli ve altyapı ile ilgili giderler yönetici şirket tarafından da karşılanabilecek. 


SANAYİ GAYRİMENKUL YATIRIM ŞİRKETİ 


Taslağa göre Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine tabi, Sanayi Gayrimenkul Yatırını Anonim Şirketi (SAGYAŞ) unvanı altında bir şirket kurulacak. SAGYAŞ'ın sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olacak. SAGYAŞ, özel OSB'lerin kurulması, işletilmesi ile altyapı ve genel hizmet tesislerinin yapılması, özel OSB'lerde yatırıma hazır sanayi parsellerinin üst yapılı veya üst yapışız satılması, kiraya verilmesi ve bu parseller üzerinde üst hakkı tesis edilmesi, OSB mülkiyetindeki üst yapılı veya üst yapışız parsellerin satın alınarak yatırımcıya arz edilmesi ve endüstri bölgelerinin işletilmesine ilişkin faaliyetler ile esas sözleşmesinde belirlenen diğer faaliyetleri yürütecek. SAGYAŞ, Bakanlığın uygun görüşü ile bu Kanunda ve esas sözleşmesinde belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek için yurtiçinde ve dışında şirket ve ortaklıklar kurabilecek, kurulu bulunan şirketlere ortak olabilecek. SAGYAŞ'da, Iş Kanunu'ııa göre personel istihdam edilecek. 


VERGİ MUAFİYETİ 


Taslağa göre sanayi yatırımları için verilen yatırım kredileri banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacak. Temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden teknoloji geliştirme bölgeleri firmalarına, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin brüt asgari ücret tutarı kadarlık kısmı iki yıl süreyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konacak ödenekten karşılanacak. Ancak bu şekilde ücret teşviki uygulanan personel sayısı, o firmada istihdam edilen toplam personel sayısının yüzde 10'nu geçemeyecek. 


Cazibe Merkezi Programı 


Hükümet, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve 23 ili kapsayan Doğu ve Güneydoğu İlleri Cazibe Merkezleri Programı için çalışmaları hızlandırıyor. 23 ilde ekonomik ve sosyal hayatta ciddi dönüşümler meydana getirmesi beklenen paket ile bölgeye dört yılda kamunun 62 milyar TL yatırım yapması, özel sektör yatırımlarıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu illerine yapılacak yatırımın 140 milyar TL'ye ulaşması öngörülüyor. Doğu ve Güneydoğu'da yatırım yapana bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika, sıfır faizli yatırım kredisi, işletme kredisi ve danışmanlık hizmeti desteği gibi önemli teşvik unsurlarını barındıran Cazibe Merkezleri Programı'na yönelik eylem planı hazırlık çalışmaları sürdürülüyor. Geçen hafta ilgili bakanların da katılımıyla program çerçevesinde koordinasyon toplantıları gerçekleştirildi. 


Program kapsamındaki illerin valileri, belediye başkanlarının da katıldığı toplantılarda, cazibe merkezlerinin rekabet güçleri sektörler itibarıyla ortaya konulan çalışma katılımcılarla paylaşıldı. 

runlu olacak. Bu yükümlülüğe aykırı hareket edenlere, dikilmesi zorunlu ağaç başına 200 TL idari para cezası uygulanacak. 



Para 


Geri Dön