19 / 11 / 2024

Emlakta termal rüzgârı!

Emlakta termal rüzgârı!

Emlak ve turizm sektörünün yeni gözdesi "Termal" oluyor. Son yıllarda inşa edilen 'Termal' Tatil Köyleri yatırımcının ilgi odağı haline geldi. İşte iki önemli yatırımın detayları...




Dünya ölçeğinde ve ülkemizde şehir stresinden kurtulmak, dinlenmek ve doğayla bütünleşmek için yapılan tatil programlarına son zamanlarda büyük oranda "termal turizmi" eklendi. 


Son günlerde "Termal Turizmi" en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Emlak sektörü de "Termal Turizmi"nin avantajlarını değerlendirerek bu yönde yatırımlarını artırıyor. Termal Turizmi yelpazesini genişleterek 'kaplıca' ve 'kaynak suyu' alışkanlığına, 'sağlık turizmi', 'bağ-bahçe turizmi', 'yayla turizmi' gibi farklı konseptleri de ekliyor. Termal turizmine yeni bir bakış açısı getiren inşaat firmaları, turizm alışkanlıklarını değiştirecek, yeni Tatil Köyleri inşa ediyor. 


Türkiye'de, sıcaklıkları 20-110 santigrad derece, debileri de 2-500 İt/sn arasında değişebilen 1300 dolayında termal kaynak bulunuyor. Kaynak zenginliği ve kaplıca uygulamaları açısından dünyada ilk 7, Avrupa'da ilk iki ülke arasında yer alıyor. Türkiye'nin termal suları, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıyor. 


400 MİLYONLUK TATİL KÖYÜ TARAKLI TERMAL


Taraklı Termal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tunç, Dünya jeotermal kaynaklara yönelirken Türkiye'de 'termal turizm'in ihmal edildiğini açıkladı. Askon Grup'un 400 milyon TL'lik yatırımla Sakarya'da hayata geçirdiği 'Tatil Köyü' Taraklı Termal projesi, üç nesli bir arada ağırlıyor" diye konuştu. Süleyman Tunç, turizme farklı bir pencere kazandıran Taraklı Termal'in; 'yayla turizmi', 'bağ-bahçe turizmi', 'sağlık turizmi', 'doğa turları'yla kış turizminin yanı sıra, yaz tatili alışkanlıklarını da tamamen değiştireceğini belirtti. Tunç; "Burası 7 bin yataklı bir tesis' Türkiye'de benzeri pek yok. Muazzam bir doğası var. Burada çocuklar ve gençler için eğlence merkezi, restoran, alışveriş merkezi olduğu gibi 1300 kişilik bir seminer salonu da var. Taraklı Termal projesi içinde yer alan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi'nde, romatizma, cilt hastalıkları, kronik bel ağrısı gibi hastalıklar tedavi edilebilecek. Tesis, SGK ve anlaşmalı özel sağlık sigorta mensuplarına ücretsiz sağlık hizmeti vermeyi vaat ediyor" şeklinde konuştu. Projede, 47 derece ve saniyede 130 litre debisi olan termal sudan yararlanılacak. 2.5 kilometre mesafedeki kaynaktan gelen suyun sıcaklığı sadece 1 derece ısı kaybediyor. 


SİVAS'A 85 MİLYON DOLARLIK TERMAL YATIRIM


Sivas'a yeni bir turizm konsepti kazandıran Bilici Termal hakkında konuşan, Siv Yapı Yönetim Kurulu Başkanı M. Akif Bilici; "45 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Bilici Termal projemizle Anadolu'da inşaat projelerinde bir sembol olacağız ve bu anlamda birçok ilki gerçekleştireceğiz. Bilici Termal projemizin yanı sıra 65 milyon dolarlık yatırımla inşa edeceğimiz ve şehrin en büyük kompleksi olacak 1.000 yataklı bir de otel projemiz bulunuyor. Önümüzdeki üç yıl içerisinde toplam 85 milyon doların üzerinde bir yatırım yapacağız. 


Türkiye'de ilk kez zeminden soğutma uygulamasını bu projede uygulayacak olan Siv Yapı, Anadolu'da inşaat projelerinin de çıtasını yükseltiyor. Sıcak Çermik Kaplıca Bölgesi, hinterlant olarak 3 bölge, 30 il ve yaklaşık 30 milyon nüfusa hitap etmesiyle geleceğin termal başkenti olma potansiyeline sahiptir." şeklinde konuştu. 12 dönüm arazi üzerinde konumlandırılan Bilici Termal, Türkiye'nin ilk ekolojik jeotermal tatil köyü olarak öne çıkıyor. Bilici Termal 1 Haziran 2015'te misafirlerini ağırlamaya başlayacak. 


Türkiye Gazetesi






Geri Dön