07 / 05 / 2024

Emre Kartaloğlu'ndan konut sektöründeki vergilere ilişkin açıklama!

Emre Kartaloğlu'ndan konut sektöründeki vergilere ilişkin açıklama!

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, 2020 yılı bütçe gerçekleşmeleriyle, 2021 hedeflerini DÜNYA’ya açıkladı. 



Ekonomide yaşanan sıkıntılar ve Kovid-19 salgınının sebep olduğu tahribatla, işletmeler kadar kamu mali yapısında da sıkıntılı süreç yaşandığını dile getiren Kartaloğlu, geçen yıl 1 trilyon 38 milyar TL'lik gelire karşılık 1 trilyon 225 milyar TL'lik harcama yapıldığı ve 181 milyar TL'lik açık verildiğini belirtti. Dünya'da yer alan habbere göre; devletin sadece 2020'de 240 milyar TL borçlanmak zorunda kaldığını kaydeden Emre Kartaloğlu, “Dolayısıyla bir taraftan artan faiz yükü, diğer taraftan vadesi gelen borçların ödenme kaygısı ve artan kamu harcamaları, kamu gelirlerinde artış gereksinimini beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

Emre Kartaloğlu ndan konut sektöründeki vergilere ilişkin açıklama!

Bir vergide indirim birçok vergide artış

2021 yılı başından bu yana bir vergi türünde indirim, çok sayıda vergide ise artış yapıldığını söyleyen Kartaloğlu, kentsel dönüşüme yönelik taahhüt işlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirildiğini, Özel İletişim Vergisi’nin yüzde 7.5’ten yüzde 10’a yükseltildiğini, elektrikli araçlarda ise ÖTV’nin ise 4 kata kadar artırıldığını kaydetti. 

Gider indirimindeki düzenlemeyle örtülü bir vergi artışı yapıldığını belirten Emre Kartaloğlu, bu yıl ilk defa uygulanan değerli konut vergisinde beyanların Şubat ayı ile birlikte alınmaya başlandığını dile getirdi. Yıllara sari inşaat işlerinde vergi kesintisi oranının yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseltildiğinin de altını çizen Kartaloğlu, eğitim hizmetlerinde 30 Haziran, iş yeri kiralama hizmetlerinde ise 31 Mayıs 2021’e kadar indirimli vergi oranlarının uygulandığını dile getirdi. 

2020’de tahsilat oranı yüzde 63.9’da kaldı

2020’de tahakkuk eden her 100 TL'lik verginin yalnızca 63.9 TL'sinin tahsil edilebildiğini vurgulayan Emre Kartaloğlu, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi şehirlerdeki düşük tahsilat oranının, gelir elde eden işletmelerin bile yükümlülükleri yerine getirmekte zorlandığını gösterdiğini ifade etti. 

Emre Kartaloğlu ndan konut sektöründeki vergilere ilişkin açıklama!

Gelir vergisinin yüzde 65’i ücretlerden geliyor

2021 yılı için 312.8 milyar TL'lik vergi öngörüldüğü bilgisini paylaşan Emre Kartaloğlu, beyana dayalı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının çok düşük kaldığını, esas itibarıyla gelir vergisinin ücretlilerden alındığını belirtti. Gelir vergisi tevkifatının yüzde 65’ini ücret gelirlerinden yapılan kesintilerin oluşturduğuna dikkat çeken Kartaloğlu, “Bu nedenle, dolaylı vergilerde vergi artışlarına gidilmesi yerine daha gerçekçi bir gelir vergisi reformunun yapılması daha adil ve eşit bir vergi sistemi için gereklidir” açıklamasında bulundu. Bütçenin gelir kalemlerinden önce gider kaleminin de zor dönemde yeniden değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kartaloğlu, “Bütçe harcamalarından karşılanan önceliği ve aciliyeti olmayan projelerin ertelenmesi ve ciddi anlamda tasarruf politikalarının uygulanması gerekmektedir. Toplumun tümünün gücü oranında yapacağı fedakarlıkla zor dönemlerin üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

Evini dönüştürecekler dikkat! KDV indiriminde şartlar neler?

Evinin değeri 5 milyon 227 bin TL'yi geçenler dikkat! Son 7 gün!

Geri Dön