Emre Yazıcı: Türkiye ofis pazarında ihtiyaç fazlası üretim var!
TNL Gayrimenkul Geliştirme Yönetici Ortağı Emre Yazıcı, Türkiye ofis pazarında ihtiyaç fazlası bir üretim olduğuna dikkat çekti. Yılda ancak 350 bin-400 bin metrekare ofis kiralanırken bunun 10 katı proje var dedi...
Ofis geliştirme ve kiralama konularında faaliyet gösteren son yıllarda buna endüstriyel gayrimenkul danışmanlığını da ekleyen TNL Gayrimenkul Geliştirme Yönetici Ortağı Emre Yazıcı, Türkiye ofis pazarında ihtiyaç fazlası bir üretim olduğuna dikkat çekti. Pazarda arz talep dengesinin bozuk olduğunu aktaran Yazıcı şunları söyledi: "Yılda ancak 350 bin-400 bin metrekare ofis kiralanırken bunun 10 katı proje var.
Bunların bir kısmı hakikaten güzel projeler olmasına karşın maalesef bir kısmı tamamen satışa odaklı ama kullanımı ve fiyatı sıkıntılı projeler." Özellikle ufak ofislerin konutlardan çıkacağını dile getiren Yazıcı, bunların ise kira ve giderleri makul olacak şekilde tasarlanmış ofislere ihtiyaç duyacağım kaydetti.
Büyükdere Caddesi alıyor İstanbul 'un en rağbet gören bölgesinin Büyükdere Caddesi aksı olduğunu vurgulayan Yazıcı, Levent te 45-50 doları bulan metrekare fiyatlarının Maslak'ta 2025 dolarlara kadar diişebüdiğini söyledi. Anadolu yakasında Ümraniye ve Kozyatağı'nın önemini korurken, Ataşehir'in bu ikisinin arasını dolduran dev olarak geldiğini kaydeden Yazıcı, "Buralarda fiyatlar yeni projelerde 18-35 cjolar aralığında" dedi.
Piyalepaşa'nın yıldızı yükseliyor Kağıthane ve Kartal gibi yeni ofis alanlarıyla ilgili değerlendirme yapan TNL Gayrimenkul Geliştirme Yönetici Ortağı Gökhan Civan ise bu bölgelerin ciddi bir stokla piyasaya girerken doluluk oranlarının düşük olduğunu söyledi.
Özellikle Piyalepaşa bölgesinin en parlak adaylardan olacağını öngören Civan, "Şehrin göbeği ve yan yana birçok proje var, fiyatlar ise 18-25 dolar aralığında. Taksim'in 3 dakika uzağında yer alan modern binalar bu imkan için iyi fırsatlar sunuyor" yorumunu yaptı.
Endüstriyel gayrimenkul alanında ise İstanbul dışında, Kocaeli, Sakarya, Bursa, İzmir ve Gaziantep'in önde gelen ve gelişen bölgelerin başında geldiğini ifade eden Civan, "Bu bölgeler yoğun nüfus taşımalarının yanı sıra, hammadde, yarı mamul, mal ve hizmetlerin üretildiği ve dağıtüdığı yollar üzerinde yer alıyorlar. Bu bölgelerin ekonomiden aldıkları pay neredeyse toplam hacmin yüzde 80'i.
Mal bulunabilirliği ve mesafelere yakınlığın getirdiği avantajlarla birlikte, kalifiye insan gücüne ulaşılabilirlik de bu bölgelere talebi artıran etkenlerden" dedi.
Dünya