27 / 04 / 2024

Emrullah Eruslu: Binaların temeli büyük risk taşıyor!

Emrullah Eruslu: Binaların temeli büyük risk taşıyor!

Emrullah Eruslu, "Eskişehir'de yerleşim alanlarında, zeminin büyük bir bölümü ilk 10 metreye kadar kum, silt ve kil karışımlarından oluşur. Bu nedenle kentin temelde su yalıtımına diğer illerden çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor" dedi.




Eryap A.Ş'nin CEO'su Emrullah Eruslu, Eskişehir'in ikinci derece deprem bölgesinde olduğunu anımsatarak, uyanda bulundu. Eruslu, "Eskişehir'de yerleşim alanlarında, zeminin buyuk bir bolumu ilk 10 metreye kadar kum, silt ve kil karışımlarından oluşur. Yer altı sulaıı binaların temeli açısından büyük risk taşıyan bir durum ortaya koyuyor. Bu nedenle Eskişehir'in temelde su yalıtımına diğer illerden çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor" dedi. Eruslu, düzenlediği basın toplantısında, Eskişehir'deki zemin yapısı ve yalıtım konularına dikkat çekti. 


YALITIMLA ÇÖZÜLÜR 

Eruslu. "Birkaç mahallede ise zeminin killi kum ve çakrldan oluştuğu gözlenmiştir. Bu tür bir zemin oluşumu bu zeminin üzerinde yapılaşma ve dolayısıyla deprem açısından riskler taşımaktadır. Özellikle Eskişehir ovası açısından bakıldığında Eskişehir'de genelde sağlam sayılabilecek tabakalar 20 50 metre arasında derinlikte bulunabilmektedir. Zemin suyu seviyesi yüksek olan ve sıldıkla rutubetten şikayet eden Eskişehir'de hem binalardaki rutubet sorunu, hem de sağlam zemin konusunu doğru yalıtımla çözülür" diye konuştu. Su yalıtımının depıeme karşı koruyucu bir kalkan olduğunu dile getiren Eruslu. bu yalıtımın taşıyıcı donatıyı korozyondan yani paslanmadan koruduğunu kaydetti. 


SU SEVİYESİ YÜKSEK 

Eskişehir'in yer altı su seviyesi yüksek olan bir su kenti olduğunu aktaran Eruslu, şunları kaydetti: "Yüzeye yakın zemin suyu. derin yer altı suyu. Porsuk Çayı ve bağlantıları ile termal maden suyu birlikte bağlantılı bir sistemi bulunmaktadır. Bu kentte yüzeye yakın bölgelerde düzgün kalın kum tabaka lar m m suya doymuş olması durumunda zeminin taşıma gücü azalmaktadır. Böylece depremin yarattığı fiziksel etkiler, zeminin uzerindeki yapıların yıkılmasına nede olabilmektedir. Ve buradaki binaların yüzde 85'inde su yalıtımı bulunmuyor, yalıtım yapılmayan binaların ömrü ise yüzde 50 azalıyor." 



Hürriyet




Geri Dön