09 / 05 / 2024

Emrullah Eruslu: Evler rutubet ve soğuk altında!

Emrullah Eruslu: Evler rutubet ve soğuk altında!

Türkiye'de Yalıtım konulu araştırmada, ülkemizde yalıtım konusunda konutlarda yaşayanların sıkıntıları ve binalar hakkında mevcut durum ile ilgili oldukça önemli sonuçlar ortaya çıktı: Evler rutubet ve soğuk altında...



Eryap CEO'su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, yapılan anketin sonuçlarının, ortalama bina yaşının 20 yıl olmasına rağmen Türkiye'de hane halkının yarısından fazlasının evlerinde ısı kaybı, rutubet ve su sızıntısı yaşadığını ortaya koyduğunu belirtirken, "Asıl önemli olan, halkın yarısından fazlası binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş ve bilgisi yok. Yaklaşık üçte ikisi deprem kuşağında olan Türkiye'de, bina ömrünü ve insan hayatını doğrudan etkileyen su ve yangın yalıtımının öncelik sırasında son iki sırayı alması oldukça düşündürücü" dedi. 

Eruslu, yalıtım konusundaki bilgisizlik ve insanların oturdukları konutları hakkındaki ilgisizliğinin anket ile ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye'de binalar temelden duvarlara, ıslak zeminlerden çatıya kadar çeşitli yalıtım sorunları yaşıyor" dedi. 

Eruslu, ankete verilen diğer yanıtlara göre ise hane halklarının çoğunluğunun binaların yalıtım durumunu bilmediğini, ancak rutubet ve ısınma sorunu yaşadığını belirttiklerini vurguladı. 

Eruslu'nun anket sonuçlarına göre verdiği bilgilerde; birçok romatizmal hastalıklar ile astım, faranjit gibi üst solunum hastalıklarının başlangıcına sebep olan rutubet ve nem hane halklarının yarısından fazlasında yaşanıyor. Verilere göre bu sorun evlerin yarısından fazlasının çaü-tavan-zemin ve duvarlarında yaşanırken evlerin yüzde 46'sı ıslak zeminde su sızıntı sorunu, yüzde 20'sinde ise pencere yanlarında sorun olduğu görülüyor. Isı yalıtımı sıkıntısında ise en fazla ısı kaybı yüzde 63 ile duvarlardan kaynaklanırken bunu pencere yanları, çatı ve zeminin takip ediyor.


Memleket


Geri Dön