27 / 04 / 2024

Emtia piyasası yönünü aşağı çevirdi!

Emtia piyasası yönünü aşağı çevirdi!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, geçen hafta kurşun yüzde 1,4, bakır yüzde 2,1, nikel yüzde 5, buğday 10,1, soya fasulyesi yüzde 3,7, mısır yüzde 6,2 değer kaybetti.



Yatırımcılar tarafından yakından takip edilen Emtia piyasası, satış baskısının hakim olduğu bu haftayı geride bırakırken, yönünü de aşağı yöne çevirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizlikler, emtia piyasasını etkilemeyi sürdürüyor. Paylaşılan bilgilere göre, Merkez bankalarının para politikalarına ilişkin soru işaretlerinin sürmesi açıklanan makroekonomik verilerden ve şirketlerin finansal sonuçlarından gelen karışık sinyaller varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

Yine paylaşılan detaylara göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısında veri bazlı adım atacaklarını daha güçlü vurgulamasından sonra geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam Temmuz ayında 187 bin kişi artış göstererek, beklentilerin altında gerçekleşirken yine açıklanan rakamlara göre, işsizlik oranı ise yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalmasına karşın iş gücü piyasasının hala sıkı kalmayı sürdürdüğünü bildirerek, söz konusu bu durumun Fed'in gelecek dönem politikalarına yönelik belirsizlikleri artırdığını kaydetti.

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu hafta içerisinde "AAA"dan "AA+"ya düşürmesi de piyasalarda risk iştahını azaltan faktörler arasında yer aldı.

Emtia piyasası yönünü aşağı çevirdi!

Verilen detaylara göre haftayı platin yüzde 1,4, altın yüzde 0,8, gümüş yüzde 2,9 kayıpla tamamlarken, paladyum yüzde 1,1 artış gösterdi.

Yine aktarılan detaylara göre, altın, ABD'de büyüyen bütçe açığına dair endişeler ve güçlü ekonomik verilerin tahvil getirilerini yükseltmesiyle geriledi. Ayrıca Dünya Altın Konseyi'ne göre, 2023 yılının 2. çeyreğinde küresel altın talebi de yıllık bazda yüzde 2 düşerek 921 tona kadar geriledi.

Yine açıklanan rakamlara göre, enerji emtiasında ise karışık bir seyir izlendi. Ayrıca yine verilen bilgiye göre brent petrol haftayı yüzde 1,8 yükselişle tamamlarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 2,2 değer kaybetti.

Brent petrol fiyatlarında yaşanan yükselişte, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretim kesintisi kararından sonra piyasalarda zemin kazanan arz endişeleri de etkili oldu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak aktardığı habere göre, Suudi Arabistan, temmuzda başladığı, Ağustos ayında uzattığı günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasının süresini Eylül'ü de kapsayacak şekilde uzattı.

Yine verilen bilgilere göre, söz konusu bu kararla ülkenin toplam günlük üretiminin eylülde 9 milyon varile gerileyeceği, kesintinin Eylül ayından sonra artırılarak devam ettirilebileceği kaydedildi.

Muğla Milas'ta KDV, damga vergisi ve tapu harcından muaf arazi fırsatı!

Fenercioğlu'ndan Kıbrıs'a 3 bin konutluk yeni proje!

Ev sahibi kiracı sorununda yeni boyut! Kiracı klima taktırdı, ev sahibi evi boşaltın dedi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön