17 / 05 / 2024

En çevreci ev İzmir'de yapıldı!

En çevreci ev İzmir'de yapıldı!

İzmir'de oturan bir turizm işletmecisi, "çevreye daha fazla zarar vermemek" amacıyla geri dönüşüm malzemesi olarak nitelendirilen kullanılmış araba lastiği ve şişe ile kili bir araya getirip, ev yapıyor...




İstanbul'da  turizm sektöründe işletmesi bulunan ancak hayalindeki "çevreye zarar vermeyen ev"i yapabilmek için ailesiyle İzmir'e taşınan Erdem Koksal, araştırmaları sonucunda 'sürdürülebilir yaşam' ilkesinden hareket eden Michael Reynoldsun "Earthship" projesinden esinlenerek doğayla uyumlu ev tasarladı. 

Projesini hayata geçirebilmek için merkeze yakın bir köyde arazi satın alan Koksal, daha sonra lastikçilerden 450 adet kullanılmış araba lastiği topladı. 

içine toprak doldurup sıkıştıran ve yaklaşık 20 dakika süren işlem sonucunda, araba lastiğinden "ısı yalıtımlı" tuğla elde eden Koksal, ayrıca evin ışık alması için yine tuğla olarak kullanılacak çok sayıda şişe ve Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nden elde edilen pencere ve kapı pervazı olarak kullanılabilecek eski gemi tahtalarını topladı. 

Köksal'a. evin inşaatında ise bazı internet sitesine verdiği ilana olumlu cevap veren "gezginler yardım etti. Çoğu yabancı 50'nin üzerinde kişi, çeşitli zamanlarda, sadece barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılanması karşılığında inşaatta çalıştı. 

Kille geri dönüşüm malzemelerinin bir araya getirilmesiyle yapılan ve en geç önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan evin, yağmur suyu. güneş gibi doğal kaynaklardan en iyi şekilde faydalanılması öngörülmüş. 

Yamaçta kazılan çukura yapıldığı için bir cephesi zemin altı seviyesinde bulunan evin pencereleri, yazın serin, kışın sıcak olmasına katkıda bulunması amacıyla güneşin geliş açısına göre belirlenmiş. 

Güneş panelleri kurulacak evde, su ihtiyacı da yağmur suyunun toplanması ile araziye açılan kuyudan karşılanacak. Kullanılan su, ayrıca bir yerde toplanıp, bitkilerin sulanmasında da kulanılacak. 


 Erdem Koksal, Türkiye'de ilk kez böyle bir evin yapıldığını ifade ederek, başka yapı malzemeleri kullanılsa da esas malzemenin. geri dönüştürülebilecek materyallerden oluştuğunu belirtti. Kullanılmış araba lastiği tuğlalarıyla yapılan evin, "yığma bina" özelliğine rağmen depreme dayanıklı olduğunun uzmanlarca kendisine bildirildiğini anlatan Koksal. "Geri dönüşüm malzemelerini kullanıyorum çünkü çevreye daha fazla zarar vermek istemiyorum. Evin, geri dönüşüm malzemesinden yapılanların ne kadar sağlıklı olduğunu göstermesi açısından örnek olmasını diliyorum" dedi. 



Erdem Koksal, işe ilk başladığında köy halkının kendisine "deli" gözüyle baktıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "Yavaş yavaş gördüler ki kafama koyduğum evi yapıyorum. Hoşlarına gidiyor, sık sık uğrayıp, küçük hediyeler getiriyorlar, yardımcı da oluyorlar. 

Bazıları araba lastikleriyle duvar yapmış. (Sizin için şişe topladık) diye gelenler var." 



Gönüllü çalışanlar arasında yer alan Avukat Tamer Kardeş ise doğayla uyumlu hayat kurma girişimleriyle ilgili olduğu için yardım etmeye geldiğini söyledi. Doğaya sahip çıkmak için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalıştığını ifade eden Kardeş, şunları anlattı: "Tüm yoksul insanlar, az parayla ev yapabilirler. Yeni hayatlar kurabiliriz. Arayışlarımız var. Bu arayış içindeki insanlar, yerli de yabancı da olsa hangi inanca sahip de olsa birbirlerini buluyor. Bu, sürdürülemez hale gelen toplumdan çıkmaya çalışan insanların buluşmasıdır." Evin yapımında çalışan İngiliz Liam Handly de internet sitesi aracılığıyla iletişim kurduğu Erdem Köksal'a yardım ettikten sonra 2,5 ay Türkiye'yi gezdiğini belirterek, daha sonra tekrar Köksal'ın "Erdship" adını verdiği evin yapımına katkıda bulunmak için geri döndüğünü kaydetti. 



Milli Gazete


Geri Dön