Kent Haberleri

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkacak mı? Emekliler şimdi bakın! 

En düşük emekli maaşına gelecek zam merak edilirken, emekliler düşük kök aylıklar ve EYT'deki eşitsizlik sebebiyle yarın bir miting gerçekleştirilecek. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olmalı? İşte ayrıntılar...

Düşük kök maaşları sebebiyle Temmuz zammında 1 lira bile zam alamayan emekliler ile EYT düzenlemesi çıktığında bir gün farkla emekli olma hakkı ertelenen vatandaşlar, yarın İstanbul'da bir araya geliyor. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağrısıyla yarın saat 13’te Kartal Meydanı’nda miting gerçekleştirecek olan vatandaşlara, çeşitli emekli dernekleri de eşlik edecek. 

TÜM EMEKLİ AYLIKLARINA ASGARİ ÜCRET ZAMMI KADAR ARTIŞ 

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; mitingde 'en düşük kök aylığı ile emekli ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine yükseltilmesi've 'tüm emekli maaşlarının da en az asgari ücrete yapılan zam oranında artırılması' gibi talepler açıklanacak. Ayrıca, 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sisteminin gelmesi talebi de bulunuyor. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilerin kök aylıklarının 4 bin 500 TL'ye kadar düştüğünü dile getirdi ve "2008’de kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşulları zorlaştırıldı ve emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşürüldü" açıklamasında bulundu. 

En düşük emekli maaşının açlık sınırından bile düşük olduğunu dile getiren Arzu Çerkezoğlu, "Bu koşulların değişmesi, iyileştirilmesi lazım" dedi. 

ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ 

Arzu Çerkezoğlu, emeklilere yapılacak zamların telafi iyileştirmelerle değil, kalıcı çözümlerle gerçekleştirilmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti. 

"En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, geri kalan tüm emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da en az asgari ücrete yapılan artış oranında artırılmalı" diye konuşan Çerkezoğlu, 5 senede 1.000 TL'den anca 2 bin TL'ye yükselebilen ikramiyelerin de asgari ücret düzeyine çıkarılmasının gerektiğini vurguladı. 

Yarın mitingde yer verilecek bir diğer talep de ’emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi’ olacak.

9 EYLÜL 1999'DAN SONRA İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT ile ilgili düzenlemede hizmet süresi ve prim gününü dolduran 8 Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmuştu. Bu düzenleme, bir gün farkla emekli olma hakkını kaybedenler tarafından eşitsizlik olduğu sebebiyle eleştirilmişti. 

Hayata geçirilen bu sisteme göre bir kadın işçi 38 yaşında, erkek işçi 43 yaşında emekli olabilecekken, bu insanlardan bir gün sonra işe başlayan bir kadın 58, bir erkek de 60 yaşında emekli olmaya hak kazanıyor. 

Eşitlik ilkesi gereği uyum olması gerektiğinin altını çizen uzmanlar da adil olmayan bu durum için sert bir geçiş yerine daha yumuşak bir geçiş yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Emeklilikte Adalet Derneği’nin Başkanı Mihriban Uğurlu, yarınki mitingde bu konuya yer verecek. Adil bir kademeli geçiş sisteminin kabul edilmesi gerektiği talebini açıklayacak olan Mihriban Uğurlu, "Emeklilikte çok fazla adaletsizlik, eşitsizlik var. EYT ile birlikte çözüm bulundu ama eksik oldu. Hâlâ 5 bin gün prim mağdurları var, kısmi emeklilik mağdurları var, emeklilikte adalet arayanlar var…" açıklamasında bulundu. 

Uğurlu, 8 Eylül 1999 sonrası, bir gün farkla dahi sigortalı olan iki işçinin emeklilikleri arasında 17-20 sene fark oluştuğunu vurguladı ve 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sisteminin getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Emeklilerin gözü bu ikramiyede! Emeklilere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilecek mi?

Emekli maaş zammında rakam ortaya çıktı! Maaşı 7 bin, 8 bin, 9 bin TL olan SSK, BağKur emeklilerine müjde! Hemen bakın!

Diyanet İşleri Başkanlığı duyurdu! 20 mühendis alınacak! Başvuruları sakın kaçırmayın!

Depremzede öğrencilere kira yardımı verilecek mi? Son dakika!