02 / 05 / 2024

En zengin 100 Türk’ün serveti 6 milyar dolar geriledi!

En zengin 100 Türk’ün serveti 6 milyar dolar geriledi!

Türkiye’nin en zengin 100 kişisinin serveti 6 milyar dolar gerileyerek 94.7 milyar dolara düştü. Serveti 1.5 milyar dolar gerileyen Murat Ülker, 2.9 milyar dolarlık servetiyle 3. kez ilk sırada.



FORBES, Türkiye’nin en zengin kişileri listesini açıkladı. İlk 100’deki 114 kişinin servetlerinin toplamı 94.7 milyar dolara indi. Bu rakam geçen yıl 100.4 milyar dolar seviyesindeydi. Listenin zirvesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Murat Ülker yer alıyor. Murat Ülker’in geçen yıl 4.4 milyar dolar olan serveti, bu yıl 2.9 milyar dolara geriledi. Bu yıl ‘En Zengin 100 Türk’ listesinde yer alan işadamlarının toplam serveti geçen yıla göre yaklaşık 6 milyar dolar azaldı, milyarder sayısı 33’ten 31’e geriledi. Listenin zirvesinde serveti geçen yıla göre 1.5 milyar dolar azalarak 2.9 milyar dolara gerilemesine rağmen üçüncü defa Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker bulunuyor. FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 2.6 milyar dolar servetiyle geçen yıl olduğu gibi yine ikinci sırada, 2.4 milyar dolar serveti ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de üçüncü sırada geliyor.


MİLYONERLİĞE DÖNÜŞ

Listenin toplam serveti bu yıl 94.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam geçen yıl 100.4 milyar dolardı. Geçen yıl dolar milyarderi olan 7 isim, bu yıl milyarder olamadı. Listedeki 31 dolar milyarderi arasında üçü ilk kez olmak üzere beş yeni isim var. Bunlardan ikisi LC Waikiki’nin büyük hissedarları Mustafa Küçük ve Şefik Yılmaz Dizdar. Bu iki isim ilk kez milyarderler liginde. Akfen Holding’in kurucusu Hamdi Akın daha önce de listedeydi ancak 2016’da ilk kez milyar dolarlık servet rakamına ulaştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve şirketin kurucu ortağı Sezai Bacaksız ise daha önce milyarder olarak yer aldıkları listeye, iki yıl aradan sonra yine milyarder olarak geri döndüler. Bu yıl sıralamada Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan milyarder unvanlarını kaybetti.


21 ZENGİN KADIN

Forbes 100’de bu yıl 18 yeni isim var.  Forbes 100 listesinde dolar milyarderi olarak yer alan 31 isim, Forbes ABD’nin yakında açıklayacağı ‘Global Milyarderler’ listesine de girecek. Bu yıl listedeki zenginlerin 21’i kadın. Geçen yıl 8 olan kadın milyarder sayısı 5’e geriledi, kadınların toplam servet içindeki payı ise yüzde 18.9  oldu.


ABD’li Türkler beşe çıktı

ABD Nevada’da kurulu Sierra Nevada Corp.’un sahipleri Eren ve Fatih Özmen toplamda 1.7 milyar dolarlık servetleriyle 33’üncü sırada kendilerine yer buldu. Böylece listede servetini ABD’de edinmiş Türkler’in sayısı da Chobani Yogurt’un sahibi Hamdi Ulukaya, Hitit Corp.’un kurucusu Yalçın Ayaslı ve Alexico Group’un sahibi İzak Şenbahar ile birlikte beşe çıkmış oldu.


Star 


Geri Dön