28 / 04 / 2024

Ender Yorgancılar: TOKi, sanayicilere fabrika inşa etsin!

Ender Yorgancılar: TOKi, sanayicilere fabrika inşa etsin!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar yaptığı açıklamada " TOKi, sanayicilere fabrika inşa etsin Sanayici ev parası öder gibi, fabrika parası ödesin. " dedi




Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılardan ilginç bir öneri: "TOKİ, sanayicilere organize sanayi bölgelerinde fabrika yapsın. Sanayicilerin paraya en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde fabrika  TOKİ  üzerinde olsun. Sanayici ona ev parası öder gibi, fabrika parası ödesin..." Yorgancılar'a sorduk: "Bu projenin işlerlik derecesi nasıl? Bir deneme girişiminiz oldu mu?" Yanıt şöyle: "TOKİ'nin sanaciler için organize sanayi bölgelerinde kira öder gibi geri ödemeyle fabrika binaları yapması, Türkiye'nin her tarafını yatırım cenneti haline getirir. Bu öneriyi dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e ilettik ama bir sonuç çıkmadı. 


Böyle bir uygulama hem şehrin içinde kalan tesislerin taşınması hem de yeni yatırımlar için gerçekleştirilebilir. Yatırımcı işin başındayken en fazla paraya ihtiyaç duyuyor. Fabrika binasına para vermezse, bunu işletme sermayesi olarak kullanabilecek. Para kazandıkça kira öder gibi fabrika binasına sahip olacak." 


Yorgancıların verdiği bilgiye göre, İzmir'de organize sanayi bölgelerindeki parsellerin yüzde 39'u boş. Şehir içinde kalan fabrikaların taşınması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yazı göndererek bir teşvik sistemi oluşturulmasını istediler, bir sonuç alamadılar. 


Yorgancılar'ı dinlemeye devam: "Nasıl toplu konutlarda kentsel dönüşümle bu iş yapılıyorsa, bu fabrikaların şehir merkezlerinden OSB'lere taşınmasıyla ilgili bir teşviğin hayata geçirilmesi gerekiyor. Taşınacak bu fabrikalardan boşalan alanlar, kentsel dönüşümde kullanılarak yeni yaşam alanı haline getirilebilir." 



Erkin Usman/Yeni Asır




Geri Dön