14 / 05 / 2024

Enerji Bakanı'ndan flaş açıklama! Türkiye Bulgaristan'a doğal gaz satacak

Enerji Bakanı'ndan flaş açıklama! Türkiye Bulgaristan'a doğal gaz satacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih dönmez katıldığı bir canlı yayın programında iki ülke arasında önemli bir anlaşmanın yarın (3 Ocak 2023) imzalanacağını açıkladı.



Bakan Dönmez, TVNET'te katıldığı canlı yayında Türkiye'nin Bulgaristan'a doğalgaz satacağını, Bulgar gaz ile BOTAŞ arasındaki satışa dair sözleşmenin yarın imzalanacağını duyurdu. BOTAŞ'ın en son Umman'da bir görüşme yaptığını dile getiren Dönmez, büyük oranda anlaşmaya varıldığını kısa süre içinde LNG anlaşmasının yapılacağını aktardı. Dönmez, "Kısa süre içinde bir LNG anlaşması yapılacak. Biz geçen sene 15 ülkeye gittik. Bulgaristan'a da seyahatimiz var. Orada  Bulgargaz şirketiyle BOTAŞ arasında anlaşma imzalanacak. BOTAŞ ile Bulgargaz arasında anlaşma sağlanacak" ifadesini kullandı.

Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov, daha önce Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerinden 1 milyar metreküplük kapasite kullanmak için müzakerelerin sürdüğünü açıklamıştı.

Pandemi sonrasında enerjiye ciddi talep artışı olduğuna işaret eden Bakan Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşı ve karşılıklı ambargolar sonrasında krizin yönetilemez hale geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin enerjide geldiği seviyenin sevindirici ve iftihar edici olduğunu dile getirerek "Karadeniz gazını biz sisteme verdiğimizde hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak" dedi.

Son keşifle birlikte Karadeniz'den çıkarılacak gazın evlerin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacağını ve avantajların vatandaşlar lehine kullanılacağını dile getiren Dönmez, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın sona ermesinden önce doğal gaz fiyatlarında radikal bir düşüş beklenin doğru olmayacağını kaydetti. Dönmez enerji krizinin aşılmasında da Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanı Dönmez, hanelerde kullanılan doğal gazın yüzde 75'nin devlet tarafından sübvanse edildiğine dikkat çekerek, "Faturanın yüzde 25'ini vatandaşa yansıtıyoruz. Kararlıyız, 2023'te de aynı sübvansiyon oranları ile devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön