22 / 12 / 2024

Enerji Borsası’nın yeri için son söz Erdoğan’da!

Enerji Borsası’nın yeri için son söz Erdoğan’da!

Mart ayında yasalaşan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na göre 6 ay içinde kurulması gereken Enerji Borsası’ nda sona gelindi ancak şimdi de yer tartışması yaşanıyor...




BİST’TEN EPDK’YA MEKTUP


Borsa İstanbul yönetimi ve özel sektör “Enerji Borsası’nın yeri İstanbul olmalı” derken Enerji Bakanı Taner Yıldız ve enerji bürokrasisinin eğilimi ise Ankara... Borsa İstanbul, geçen EPDK’ya yazı göndererek “İstanbul’u istedi. Ancak son sözü Ali Babacan ve Başbakan Erdoğan’ın söylemesi bekleniyor. Konunun kısa sürede Bakanlar Kurulu’nda  ele alınması bekleniyor. Tahminler, toplantıdan “İstanbul”un çıkacağı yönünde. Yine de geçiş sürecinin ikinci seçenek olarak gündeme gelme olasılığı göz ardı edilmiyor. 


ÇEVRE ÜLKELER İÇİN ÇEKİM MERKEZİ


Yerli ve yabancı enerji şirketlerinin yanı sıra finansal piyasaların da kurulmasını beklediği Enerji Piyasaları İşletim Anonim Şirketi (EPİAŞ) 30 Eylül 2013 tarihinde çalışmaya başlayacak. Borsanın tüm paydaşlarının görüşlerini alan EPDK ana sözleşmeyi tamamladı. EPİAŞ’ın çevre ülkeler için de bir çekim merkezi haline gelmesi bekleniyor.


DERNEK 'İSTANBUL' DİYOR


Enerji Ticareti Derneği yönetimi İstanbul’un finans merkezi olma planı ve üyelerin önemli bir kısmının bu şehirde bulunması nedeniyle İstanbul’u tercih ettiklerini açıkladı. Ancak dernek bir geçiş dönemi olması da önerdi. Bu taleplere karşın kamu enerji piyasası üzerindeki etkinliğini kaybetmek istemiyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamalarda Enerji Borsası’nın merkezinin  Ankara  olmasının daha mantıklı olacağını ifade etmişti. 


EPDK, 'YER MADDESİNİ' BOŞ BIRAKTI


Enerji borsanın altyapısını hazırlayan EPDK’ysa bu konuda ‘tarafsız’ bir tutum sergiliyor. “Özel sektörün borsada aktif yer almak istediğini yaptığımız anketlerde gördük” diyen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Yer Ankara olur, İstanbul olur bu bir tercihtir. Ana sözleşmede şirket merkezinin nerede olacağına ilişkin madde olması gerekiyor; maddeyi koyduk ama yeri boş. Bugünkü teknolojiyle dünyada mekanın nerede olduğunun çok fazla önemi yok” dedi. 


Esin Gedik/Akşam



Geri Dön