27 / 04 / 2024

Enerji fiyatları uçtu! Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda! 10 Eylül 2022 fiyat listesi..

Enerji fiyatları uçtu! Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda! 10 Eylül 2022 fiyat listesi..

210 gramlık normal ekmeğin maliyetinin 5.7 lirayı aştığını söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, yakın bir zamanda 6 liradan satılabileceğini belirtti. Bunun sebebi olarak da son bir yılda enerji fiyatlarına yapılan zamları gösterdi. İşte haberin detayları…



Son bir yılda enerji fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı iğneden ipliğe her şeyin fiyatını ikiye katladı. Sanayide kullanılan elektrik fiyatlarına yüzde 50,8, doğalgaz fiyatlarına ise yüzde 49,5 zam, maliyetleri katlarken, başta temel gıda maddeleri olmak üzere fiyat artışlarının habercisi oldu. Neredeyse iki ayda bir zamlanan ekmek fiyatına bir de maliyet zammı eklenecek.

210 gramlık normal ekmeğin maliyetinin 5.7 lirayı aştığını söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, yakın bir zamanda 6 liradan satılabileceğini belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ise yine sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam yaptı. EPDK ve BOTAŞ yaptıkları açıklamalarda, salgının etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirdiğini belirtti.

Enerji zamlarının otomobilden giyime kadar birçok sektörde etiketlere zam olarak yansıması beklenirken, bir haber de temel gıdalardan olan ekmek fiyatları için geldi. Halihazırda İstanbul’da 4 liradan satışa sunulan 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5 lira 70 kuruşu bulduğunu söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, yakın dönemde 6 liradan satılabileceğini belirtti.

Enerji fiyatları uçtu! Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda! 10 Eylül 2022 fiyat listesi..

Un krizinin aşıldığını ancak elektrik ve doğalgaza gelen zamların güncel fiyatlarına yansıtılacağını belirten Kolivar, ‘’Geçen sene eylül ayında 200 gram ekmek 2,5 liraydı, kilosu ise 12 lira 50 kuruştu. Bu sene ise 200 gram ekmek 4 lira, kilosu ise 19 liraya çıktı. Toplamda ekmeğe yüzde 53 zam yapılırken, maliyetler ise başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm girdi maaliyetleri yüzde 200-300’den fazla arttı. Geçen sene 150 liraya aldığımız maya bu sene 350 liraya çıktı. Bunların yanı sıra işçilik maliyetleri de sigorta primleri gibi unsurlarda yüzde 100’e yakın arttı’’ dedi.

Koliva, 6 liranın bile maliyetleri kurtarmadığını fırıncı esnafını 7 buçuk liranın kurtarabileceğini belirtti. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırınlarda 210 gram ekmeğin satış fiyatı Temmuz ayında alınan kararla 4 TL’ye yükseltilmişti.

Ruhsatsız fırınlar, ekmeklerin pahalı olmasına sebep oluyor!

Fiyatların artmasında enerji ve kira maliyetini sebep gösteren Kolivar, eskiden 25 bin lira gelen  faturaların şimdi 40-45 bin liralara yükseleceğini söyleyerek, “İstanbul’da ekmeğin pahalı oluşunun sebebi ruhsatsız fırınlar. Çünkü onlar ruhsatlı olan fırınların kapasitelerini düşürüyorlar. Ruhsatsız fırınlar olmasa, maliyetler aynı kalsa bile üretim kapasitemiz artacağından dolayı zam yapmak zorunda kalmazdık. Ankara’ya bakın. Ankara’nın ekmek fiyatlarıyla ilgili haber çok fazla yapılmaz. Toplam 400 fırını var ve hepsi ruhsatlı. İstanbul’da sadece üretim izni olmayan 400 fırın var. Bunlar kapasitemizi azalttıkları için fiyatlar yükseliyor” açıklamasında bulundu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön