09 / 01 / 2025

Enerji sektörü Türkiye ekonomisinden 2 kat fazla büyüyecek!

Enerji sektörü Türkiye ekonomisinden 2 kat fazla büyüyecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili teşvik ve desteklerin 2020 yılına kadar uzatılmasında mutabık kaldıklarını ve Bakanlar Kurulu'na da müracaatımızı yaptık" dedi...




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili teşvik ve desteklerin 2020 yılına kadar uzatılmasında mutabık kaldıklarını ve Bakanlar Kurulu'na da müracaatımızı yaptık" dedi.


Bakan Yıldız, Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg ile  Ankara  Palas'ta bir araya geldikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Yıldız, Orta Vadeli Program (OVP)doğrultusunda enerji alanında gelecek 3 yılda yapılacak çalışmalara ilişkin sorular üzerine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile enerjiye yönelik teşvikler konusunu görüştüğünde her seferinde pozitif katkılarını gördüğünü söyledi.


Rüzgar, su, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi kaynakların 2015 yılı sonuna kadar işletmeye alınması halinde teşvik ve alım garantisi kapsamında olduklarını ifade eden Yıldız, "Bakanlar Kurulu'nun yetkisiyle bunu 2020 yılına kadar uzatmakta mutabık kaldık ve Bakanlar Kurulu'na da müracaatımızı yaptık, yazımızı yazdık. Yani gerek yerli kaynaklardan gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına 2020 yılı sonuna kadar işletmeye almış olmaları halinde teşvik ve desteklerin devam edeceğini bildirdik. Sanayide kendi enerji tüketimlerini daha verimli hale getiren mevcut fabrikalarda dahil olmak üzere yapacakları işlemlerin 5. bölge statüsünde yapılacak işlemlere dahil edilmesiyle alakalı bir mutabakat oluştu. Isı yalıtımı, aydınlatmada ledlere yönelik de benzer şeklide teşviklerden yararlanacak" diye konuştu.


OVP'ye ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldız, planın, ayakları yere basan, ümitlerle oynamayan ve gerçeğin kendisini, hedefleri ortaya koyduğunu söyledi.


Enerjinin cari açıktaki etkisinin farkında olduklarının ve omuzlarında ciddi bir sorumluluk hissettiklerini vurgulayan Yıldız, yaklaşık 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 33-34 milyar dolarlık kısmının ulaşım araçlarında kullanıldığına işaret etti. Bakan Yıldız, daha tasarruflu bir kullanımla 18 milyon araca sahip Türkiye'de her bir vatandaşın cari açığın azaltılmasına katkı koyabileceğini belirtti.


Yıldız, "Yerli ve yenilenebilir kaynaklara daha çok yöneleceğimiz, petrol ve doğal gaz aramalarına daha fazla araştırma fonu koyacağımız bir 2014 yılı göreceğiz. Önümüzdeki 3 yıl da inşallah böyle devam edecek" dedi.


Enerji sektörünün, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en az 2 katı büyümeyi hedeflediğini ifade eden Yıldız, "10 yıl öncesine göre 13,5 katına çıktık doğal gaz ve petrol aramalarında. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde en az yüzde 20'ler civarında bunu artırmak istiyoruz" diye konuştu.


Sinop'a yapılacak nükleer güç santralinde bir gecikme olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Yıldız, santrallerde güvenliği daha öncelikli hale getirdikleri için programda bir kısım değişiklikler olabildiğini söyledi. Yıldız, "Şuanda bizim Japonya ve Rusya'yla yapacağımız işlerde üretime almayla ilgili herhangi bir sarkma söz konusu değildir. Hem Fransa hem Japonya ile yapacağımız sıkı çalışmanın benzer şekilde herhangi bir sarkmaya mahal vermeyecek şekilde sonuçlanacağına inanıyorum" dedi.


Bakan Yıldız, Afşin-Elbistan projesine yönelik Fransız şirketleriyle ilgili somutlaşmış bir proje olup olmadığı yönündeki soruya, "Alstom özellikle bu konularda çok mahir çalışmalar yapıyor. Hem Türkiye'de hem Fransa'da çok büyük işleri var. Şuanda rehabilitasyonun bir kısmına Alstom ile devam ediyoruz Afşin-Elbistan'da. Zannediyorum bundan sonrasıyla alakalı çok ciddi işler açılacaktır" karşılığını verdi. 


AA


Geri Dön