28 / 04 / 2024

Enflasyon emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? 

Enflasyon emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? 

Konut fiyatlarındaki son dakika gelişmeleri merakla araştırılıyor. Peki konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? İşte emlak piyasasındaki son durum...



Son zamanlarda yükselen enflasyon ve konut fiyatlarındaki artış sık sık gündeme geliyor. Enflasyon şu anda Türkiye ekonomisinin en kritik aktüel sıkıntısı haline geldi. 

Prof. Dr. Nurullah Gür, bugün enflasyon ile emlak piyasasını kaleme aldı. Mayıs ayında zirve noktasını gördükten sonra enflasyonun haziran itibarıyla düşüşe başlayacağı beklentisinin olduğunu aktaran Gür, emlak piyasasında da fiyat ve kiralarda hız kaybı yaşandığını dile getirdi. 

Enflasyon emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? 

KONUT FİYAT ARTIŞ HIZINDAKİ YAVAŞLAMA KENDİNİ HİSSETİREMİYOR

Prof. Dr. Nurullah Gür, 2020 yılının başından bu güne emlak piyasasında çok sert yükselişler yaşandığına, son aylardaki yavaşlamanın kendini bu nedenle tam anlamıyla hissetiremediğine dikkat çekti. 

"Emlak piyasasındaki hareketlenme salgın döneminde başladı. 2020 yılının ortalarında konut kredisi faiz oranlarının aşırı düşük seviyelere düşmesi ve müstakil evlere artan ilgi, emlak fiyatları ve kiraları üzerindeki ilk şok dalgasını tetikledi. Daha sonra inşaat sektörü bir maliyet şoku yaşadı. Öyle ki, inşaat maliyetindeki artışlar, 2022 yılının ikinci yarısında yüzde 120’ye yaklaştı" bilgilerini veren Gür, maliyetteki yükselişlerin yeni konut arzını frenlediğine, enflasyon ana eğilimindeki yükselişle beraber emlak piyasasında fiyatlama davranışlarının iyice bozulduğuna vurgu yaptı. 

Gür, konut fiyatlarındaki nominal artışın yüzde 190'ı gördüğüne, reel artışın da yüzde 60'a yaklaştığına dikkat çekti ve "Bir sene önce yaşadığımız büyük deprem felaketi, emlak piyasasındaki arz ve talep şartlarını iyice sarstı" diye konuştu. 

Enflasyon emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? 

KİRA BEDELLERİ DE GEVŞEDİ 

Nurullah Gür, "Ekonomi yönetiminin spekülasyonu önlemeye dönük aldığı tedbirlerin yanı sıra inşaat maliyetlerindeki dudak uçuklatan yükselişlerin hız kesmesi, emlak piyasasındaki köpüğün bir bölümünü ortadan kaldırdı. Son açıklanan rakamlara göre, konut fiyatlarında senelik bazda nominal artış hızı yüzde 83’e, reel artış hızı ise yüzde 12’ye düştü" ifadelerini kullandı ve kiralarda da gevşeme olduğunun altını çizdi. 

Emlak Endeksi sonuçlarına göre, ortalama kiraların reel bazda temmuz-kasım ayları arasında gerileme yaşadığının altını çizen Gür, Aralık'ta hafif bir artış yaşansa da son 6 aydır reel kiralardaki artış hızının trendinin aşağı yönlü olduğunu söyledi. 

Gür, söz konusu yazısını "Türkiye genelinde yıllık kira artışları nominal bazda yüzde 87, reel bazda yüzde 13.5 seviyesinde. İstanbul’da ise rakamlar Türkiye ortalamasının altında seyrediyor" diyerek tamamladı. 

Türk girişimcilerin Amerika'da şirket kuruluşları arttı! Konut alımından ihracata kadar kredi desteği sağlanıyor!

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: 'Sabit taksit olan hakkımızı geri istiyoruz'

Muğla Marmaris'te 4.3 büyüklüğünde deprem! Çevre illerden de hissedildi!


Geri Dön