29 / 04 / 2024

Enflasyon ne zaman düşecek? Üç ekonomistten acı reçete!

Enflasyon ne zaman düşecek? Üç ekonomistten acı reçete!

Türkiye’de enflasyon problemi hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Hükümet bu sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtirken ekonomistlere göre enflasyonun düşmesi pek olası değil.



Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olan enflasyon hız kesmeden yükseliyor. Nisan'da yüzde 70'e dayanan yıllık tüketici enflasyonun Mayıs ayında da bu artışa devam etmesi öngörülüyor. Dönem dönem hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ise enflasyonun geçici olduğu ve kısa sürede bu sorunun çözüleceğinin altı çiziliyor.

Dwcomtr'de yer alan habere göre; Türkiye'de enflasyonu kısa sürede düşürmenin çok olası olmadığını belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ege Yazgan, "Kur şokları ve maliyet şoklarının yanında bir de enflasyon beklentileri çok kötü. Yani artık burada enflasyon sürekli olarak kendi kendini besleyen bir sürece girdi. Sürekli fiyatların artacağına dair bir beklenti var. Bu belirsizlik enflasyonun kısa süreçte düşürülmesi için bir engel" dedi.

Tüketici kredilerinin 288 milyar 479 milyon 231 bin lirası konut oldu!

Maliyet artışlarının yanı sıra güçlü iç talebin de enflasyonu arttırdığını söyleyen Yazgan, "Bu etkenler ortadan kalksa bile enflasyon bir süre daha kendi kendini besleyecek bir noktada" şeklinde konuştu.

1990'lı yıllarında yaşanan enflasyonu örnek gösteren Yazgan, o zamanlar hemen hemen bütün ürünlerdeki fiyat artışının birbirine paralel gittiğini şimdi ise fiyatlamalarda bir bozulma meydana gelidiğini söylüyor. Yazgan, yaşanan bu bozulmanın da enflasyonu düşürme noktasında bir zorluk olduğuna dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön