15 / 05 / 2024

Enflasyon ne zaman düşecek? Üç ekonomistten acı reçete!

Enflasyon ne zaman düşecek? Üç ekonomistten acı reçete!

Türkiye’de enflasyon problemi hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Hükümet bu sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtirken ekonomistlere göre enflasyonun düşmesi pek olası değil.



MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZ KARAR ALMASI GEREK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsız karar alamaması ve faizlerde meydana gelen baskının enflasyonda yaşanan tırmanışa katkı yaptığını belirten İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Birdal, bunun yanında küresel anlamda yaşanan maliyet artışlarının ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın da Türkiye'yi önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Yurt dışında yüzde 10'lara ulaşan enflasyon oranlarının rekor olarak nitelendirilirken Türkiye'nin aynı dönemde yüzde 70 enflasyon yaşadığının altını çizen Birdal, enflasyonunun düşürülmesi için atılması gereken adımı şu cümlelerle açıkadı:

"Enflasyonun düşürülmesi için öncelikle Merkez Bankası'nın kurdaki sert hareketleri sınırlandırabilecek bir serbestliğe kavuşması lazım. Şu ana kadar ekonomi yönetiminden gelen hiçbir hamle bu yönde olmadı. Enflasyon bir kere yüzde 70'lere, yüzde 80'lere geldiği zaman artık bunu kolay kolay geriye getiremezsiniz. Çünkü tüm fiyatlar birbiri ile bağlantılı olarak hareket ediyor. Şu an gerçekleşen enflasyon kontratların yenilenme dönemleri geldiğinde o anlaşmalara yansıyor. Kira kontratlarında bunu görüyoruz. Şimdi Temmuz ayından itibaren memur ve emekli maaşlarına zam yapılacak. Bir kere geride bir enflasyon yarattığınız zaman bu birikerek önümüzdeki aylara yansıyor. Bir anda 'kestik, bitirdik' diyerek yok edemezsiniz. Tek çözüm enflasyon beklentisini ortadan kaldırmak."

 

EKONOMİST TUNCA: ENFLASYONDA BİR KÖPÜK YARATILDI

Enflasyonun kısa sürede düşmeyeceğini söyleyen ekonomist Arda Tunca da bu noktada beklentilerin tutarlı ve doğru yönetilmediği görüşünde. Hükümetin söylemlerinin ve bunların sonuçlarının altı ay önceye göre inanılmaz derecede çeliştiğini anlatan Tunca, şunları söyeleyerek konuşmasını sürdü:

"Enflasyondaki küresel etkiler gerçekten bu dönemde çok güçlü oldu ancak Türkiye'nin bu anlamda kendi kendine yarattığı bir köpük var. Bu da yanlış politikalar yüzünden oluyor. Maalesef bunun kısa vadede bir çözümü yok."

Tunca'ya göre Merkez Bankası doğru politikalar uygularsa ve hükümet de bu yönde adımları desteklerse enflasyonda bir süre sonra iyileşme olabileceğini fakat bu ihtimalin Tunca bu ihtimalin çok zor olduğunu hükümetin mevcut politikalarından vazgeçmeyeceğini dile getiriyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön