30 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!

İşyeri ve mesken kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Enflasyon oranları, TÜİK tarafından açıklanıyor. Yeni enflasyon oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak...



Enflasyon oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!

İşyeri ve mesken kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanyor.


Mesken kiralamalarında zam hesabında ÜFE oranlarının kullanım zorunluluğu bulunurken, işyeri kiralamalarında böyle bir zorunluluk bulunmuyor. İşyeri sahipleri sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istediği oranda yıllık zam uygulayabiliyor.


Üretici fiyat endeksi yeni adıyla; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Verinin kapsamı:

-Üretim Kapsamı: Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.

-Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.

-Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer TEFE oranları her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Veriler, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılıyor.


Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün olmayıp; yöntem değişiklikleri ve endeks güncellemeleri ile ilgili bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.


Buna göre kira artış oranı hesabında kullanılacak enflasyon oranları 3 Temmuz 2014 tarihinde saat 10:00'da açıklanacak.


Enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön