23 / 12 / 2024

Engin Er: Fay hatları belirlenmeden kentsel dönüşüm olmaz!

Engin Er: Fay hatları belirlenmeden kentsel dönüşüm olmaz!

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Engin Er Bursa'da sadece zemin durumu tespitleri yapıldı, fay hatlarını belirleyen paleosismolojik testler hazırlanmadan kentsel dönüşümün başlamaması gerekir...



Jeoloji Mühendisi Engin Er, Bursa'da sadece zemin durumu tespitlerinin yapıldığını, fay hatlarını belirleyen paleosismolojik testler hazırlanmadan kentsel dönüşümün başlamasının hata olacağını söyledi. 


JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Engin Er, Bursa'da sadece zemin durumu ile ilgili tespitlerin yapıldığını belirterek, fay hatlarım belirleyen paleosismolojik testler hazırlanmadan kentsel dönüşümün başlamasının hata olacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile 'Bursa İli İçin Zemin Sınıflandırması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesini' yaparken, JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Engin Er, bu çalışmanın dönüşümün sadece bir ayağını oluşturduğunu belirtti. Araştırmanın sadece herhangi bir afette Bursa zeminin nasıl olacağını ortaya koyduğunu ifade eden Er, kentsel dönüşüm başlamadan önce tektonik fay hatları, binaların ve zeminin durumunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Bu üç saç ayağından birinin eksik olması durumunda çalışmaların sağlam olmayacağını dile getiren Engin Er, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında yaymlaınan aktif fay hatları ile ilgili tespitlerin yeterli olmadığına dikkat çekti. Fay hatlaırııın sahada araştırılması gerektiğini vurgulayan Er, "Tespit edilmeyen fay hatları da bulunabilir. Paleosismolojik çalışmalar tüm Türkiye'de yapılmaya başlanacak. Projenin 2023 yılında bitmesi hedefleniyor. Bursa gibi bir şehir bunu beklememeli. Fay hatları araziye çıkıp gözle görülmeli. Haritalar üzerinden tespitler yapılmamalı. 


1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli planlarda kalan tespitler genel kültür olarak kaldı. Enerjinin nereden boşalacağı belirlenmeli. Paleosismolojik çalışma yapıldığında fay hatlarının aktif olup olmadığı, depremlerin periyotları, büyüklüğü ve yaşı belirlenebiliyor. Tampon bölgeler böylece rahatlıkla oluşturulabiliyor" dedi. 



Hürriyet Bursa 


Geri Dön