28 / 04 / 2024

Engin Taşdemir: Belediye başkanları emlakçılık yapıyor!

Engin Taşdemir: Belediye başkanları emlakçılık yapıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis üyeleri basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan CHP Meclis üyesi Engin Taşdemir, “Belediye yetkililerinin tek görevi sadece arsa satmak mı. Kendilerine emlakçılığı meslek edindiler” diye konuştu.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis üyeleri basın toplantısı düzenlendi. Meclis üyeleri Engin Taşdemir, Orhan Danış ve Birol Sağlam ile partililerin katılım gösterdiği toplantıda kent ve ülke gündemi değerlendirildi. 

Özgür Kocaeli Gazetesi'nden İrem Demir'in haberine göre, il binasında düzenlenen toplantı da iki temel konusu Büyükşehir Belediyesi ve 12 İlçe Belediyesinin 2019 yılı mali bütçesi ve Hacıhızır ile Veliahmet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm konuşuldu.

Belediyelerin 2019 yılı bütçelerini değerlendirerek başlayan Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis üyesi Engin Taşdemir, “Sizlere iki konuda açıklamalarda bulunacağız. Bir tanesi Kocaeli’nin 2019 bütçesi, bir diğeri ise kentsel dönüşüm. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı bütçesi 3 milyar 390 milyon TL. 12 İlçe belediyesinin bütçesi ise 2 milyar 70 milyon 80 TL. 13 belediyenin toplam bütçesi 5 milyar 461 milyon 80 TL. Çok ilginçtir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2019 yılı bütçesini izledim. 26 devlet kurumunun bütçesi, 4 Milyar. Bizim belediyelerin bütçesine yaklaşmıyor. Buradan sormak istiyoruz; bu kadar bütçeyle hangi projeleri hayata geçireceksiniz. Tahir Bey’i sizlerin aracılığıyla takip ediyoruz. Dini motiflerle, günü geçirecek kelimelerle halkın gözünü boyamakta. Kendisi bütçeyle ilgili hiçbir açıklamada bulunmuyor” diye konuştu.

Taşdemir, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Kocaeli’nin en önemli turizm merkezlerinden biri Kartepe. Oraya giden vatandaşlarımız her şeye para ödüyor. Her türlü hizmet için para ödemek zorunda. Bu kadar büyük bütçeleri harcayan belediye yetkilileri, hizmetleri hala ücretli yapıyor. Eski parayla, Büyükşehir Belediyesinin 16 yıllık bütçesi; 30 kat trilyon. Bu kadar paraya hala Kocaeli’de ana sorunlar masada durmakta. Bir metro hala bitirilemedi. Otopark, alt yapı sorunları, kentsel dönüşüm ve hava kirliliği gibi konularda hala etkili bir çözüm yok. Kocaeli’deki belediye başkanları sadece emlakçılık yapıyor. Belediye yetkililerinin tek görevi sadece arsa satmak mı. Kendilerine emlakçılık işini meslek edindiler. Görevine devam eden belediye başkanları borçlarını nasıl ödeyecek.”

Belediyelerin maddi durumu hakkında konuşan Taşdemir, “Gebze Belediyesi’nin 130 Milyon TL civarında SGK ve vergi borcu vardır. Dilovası ve Kandıra Belediyesi batık durumdadır. Büyükşehir Belediyesi bu ilçelerin arsalarını alarak onlara para veriyor. Körfez’de kamuya ait yerler satılıp belediye ayakta tutulmaya çalışıyor. Çayırova’nın geliri 205 Milyon TL. 2 hafta önce gayrimenkullerini satışa çıkardı. Bütün belediyeler eksidedir. Artıda olan belediyeler arsa ve dükkanla kendilerini kurtarmaya çalışmaktadırlar. Kocaeli’nin belediyesi Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden. Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki yıl tanıtım ve ağırlamaya giderleri için 20 milyon 612 bin TL harcayacak. Bu  kadar tanıtıma karşı en borçlu belediye Kocaeli. Karaosmanoğlu, yaptığı bu yönetimden dolayı Kocaeli’nin 14 yılını çalmıştır” dedi.

Taşdemir’in ardından söz alan ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis üyesi Orhan Danış, “Hacıhızır ve Veliahmet Mahalleleri geçtiğimiz ay riskli alan ilan edildi. Arkadaşlar görünen şu ki AK Parti iktidarı başarısız bir kentsel dönüşümde ısrar etmekte. Bu da vatandaşın güven kaybına neden olmaktadır. Halkı neden ikna etmiyorsunuz. Kentsel dönüşümü yüklenici firmanın başarısına endekslerseniz başarılı olamazsınız. Ranta kapalı bir dönüşüm olmalı. Dönüşüm, yaşayanların yaşam alanlarına en az zarar verecek şekilde yapılmalı. Sosyal kalkınmayı gözeten topyekün bir dönüşüm olmalıdır” ifadelerini kullandı.


Geri Dön