28 / 04 / 2024

Enka, Priştine ile Tiran'ı birbirine bağlayacak!

Enka, Priştine ile Tiran'ı birbirine bağlayacak!

Yeni bağımsızlığına kavuşan Kosova'nın başkenti Priştine ile Arnavutluk'un başşehri Tiran'ı birbirine bağlayacak otoyolu Türk şirketi Enka inşa ediyor



Otoyolun tamamlanmasının ardından iki başkent arasında 9 saat süren yolculuk süresi 2 saate inecek. Otoyol, Priştine'nin Adriyatik Denizi'ne açılan kapısı olacak.

Arnavutluk'un başkenti Tiran ile Kosova'nın başşehri Priştine'nin otoyolla birbirine bağlanma hayali, Türk inşaat şirketi Enka ile 18 ayda gerçeğe dönüştü. Arnavutluk sınırından (Morine) Sırbistan sınırına (Merdare) giden 89 kilometrelik 2x2 şeritli Kosova Otoyolu Projesi'nin 40 kilometrelik kısmını 12 ay önce bitiren Enka, Amerikalı ortağı Bechtel ile bu alanda dünya rekoruna imza atmış oldu. Otoyolun biten 40 kilometrelik bölümü dün törenle hizmete açıldı. 695 milyon Euro'luk projenin bu etabında 3 bin 700 kişi çalıştı. Yolun her 1 kilometresinin yapımında ortalama 92 işçi çalıştı. 24 kilometrelik kalan bölümü Kasım 2012'de tamamlanacak otoyol bittiğinde Tiran ile Priştine arasındaki yolculuk süresi 9 saatten 2 saate düşecek.
 
Otoyolun 40 kilometrelik bölümünün açılışını Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha birlikte yaptı. Törene Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Türkiye Büyükelçisi Songül Ozan, ABD Büyükelçisi Christopher Dell ve Kosova'nın bağımsızlığına destek veren ABD'li senatör Elliot Engel de katıldı. Sözleşmeye göre Kasım 2012'de bitmesi gereken 40 kilometrelik kısmı talep üzerine sözleşme tarihinden 1 yıl önce bitirdiklerini söyleyen Enka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, 18 ayda dünya standartlarında bir otoyol yaptıklarını söyledi. Kalite ve iş emniyetinden taviz vermeden otoyolu bitirdiklerini kaydeden Tara, "Arnavutluk ve Kosova'yı birbirine bağladık. Kosova hükümeti üzerine düşen her şeyi zamanında yaptı. Bizden daha çok işin arkasında durdular. Çünkü onlar için Tiran ve Priştine'nin birbirine bağlanması büyük bir rüyaydı ve biz de bu rüyayı 12 ay erken hayata geçirdik." dedi. Bu projedeki hızlarının bir dünya rekoru olduğunu belirten Tara, bunun için projede 2 bin adet ana inşaat ekipmanı kullandıklarını ve 3.700 personel çalıştırdıklarını ifade etti.

Arnavutluk'u 60 kilometrelik yolla Kosova sınırına bağladıktan sonra bu projenin gündeme geldiğini anlatan Tara şunları söyledi: "Enka'nın bu başarısı ile Kosova halkı ve çevre ülkelerde yaşayan insanlar planlanandan daha kısa sürede kaliteli ve güvenli bir otoyola kavuştu. İnsanlar artık 9-10 saati bulan yolculuklar yerine 2 saatte birbirlerine kavuşacak. Bu otoyolu aynı zamanda Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve çevre ülkeler kullanacağı gibi Makedonya'nın Dures üzerinden denize açılacağı kapı olacak. Bu yol Balkanlar'daki barışa önemli katkıda bulunup güçlendirecek."
 
Amerikan parasını kabul etmediler

Yeni otoyol projeleriyle ilgili de bilgi veren Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, şu ana kadar Arnavutluk, Hırvatistan, Romanya ve Kosova'da proje üstlendiklerini söyledi. 2012-2013 arasında Kosova Otoyolu ile Romanya'daki otoyol projesini bitireceklerini kaydeden Tara, "Türkiye dahil bugüne kadar 560 kilometre otoyol yaptık. Yeni otoyol projeleriyle ilgileniyoruz. Makedonya, Bosna, Sırbistan ve Karadağ'a görüşüyoruz."dedi. Tara, Kosova otoyolunun 695 milyon Euro'luk bir proje olduğunu ve tamamen Kosova hükümetinin kaynaklarından karşılandığını belirtti. Sinan Tara, "Tamamen kendi bütçelerinden yatırım bedelini karşılıyorlar. Birkaç kez ABD kaynaklı kredi kulanmalarını önerdik ama kabul etmediler. 'Paramız var, kredi almayacağız.' diyerek finansman desteğine ihtiyaçları olmadığını söylediler." dedi.
 
Açılış töreninde konuşan Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, "Nihayet birbirimize kavuştuk. Artık birleştik, bütün Balkanlar birleşti. Bu yolun yapılması için bütün devletler çok büyük fedakârlıklar yaptı. Kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır. Avrupa'ya giderken artık yolumuz açık." dedi. Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise bu yolun hem tarihsel hem de stratejik önemi olduğunu söyledi. Taçi, "Bu yol Avrupa standartlarına göre yapıldı. Bizim hep Avrupa'ya hem denize açılan kapımız oldu. Kosova ekonomisinin kalkınması için önündeki engeller ortadan kalktı." diye konuştu.
 
Kosova Otoyolu, Bechtel Enka'nın yaptığı Arnavutluk Rreshen Kalimash otoyoluna bağlanıp Kosova'nın ve diğer komşu ülkelerin Adriyatik'e bağlantısını güçlendiriyor.
 
Otoyolun tamamında 18 köprü ve viyadük, 64 adet üst ve altgeçit, 9 adet kavşak yer alacak.
 
Açılan 40 kilometrelik kısımda 11 köprü ve viyadük, 37 üst ve altgeçit ve 4 kavşak mevcut. Projede çalışanların yüzde 80'i Kosovalı işçi ve mühendislerden oluştu.
 
Enka'nın Arnavutluk'ta inşa ettiği otoyoldan yaz aylarında ortalama 15 bin araç geçiyor. Kosova otoyolunun entegrasyonu ile bu rakamın 2014'te 20 bine ulaşması bekleniyor.
Zaman/KADİR DİKBAŞ


Geri Dön