30 / 04 / 2024

EPDK düğmeye bastı! O bedel elektrik faturalarından düşülecek!

EPDK düğmeye bastı! O bedel elektrik faturalarından düşülecek!

Azami uzlaştırma fiyat mekanizmasında usulsüzlük yaptığı tespit edilen 40 şirketi tespit eden EPDK, bu şirketlerden alınacak 11 milyarlık bedeli tüketicilere iade etmeye hazırlanıyor.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yüksek maliyet artışlarından koruma amaçlı başlatılan azami uzlaştırma mekanizmasında usulsüzlük yapan şirketleri tespit etti. Söz konusu toplam 40 şirketin gerçek dışı beyanda bulunması sonucu kasalarında kalan 11 milyar Türk Lirası ise tüketicilerin faturalarına yansıtılacak.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş özellikle Avrupa’da enerji krizi doğururken, İngiltere ve Almanya dahil pek çok Avrupa ülkesi, arz güvenliğini tesis etmek ve vatandaşlarını yüksek maliyet artışlarına karşı korumak için yeni tedbirleri devreye soktu. Bu tedbirler arasında azami uzlaştırma fiyat mekanizması da yer aldı.

 EPDK düğmeye bastı! O bedel elektrik faturalarından düşülecek!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, geçtiğimiz Nisan ayında 6 ay için bu mekanizmayı devreye sokarken, meydana gelen küresel gelişmeler sebebi ile doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji ham maddelerindeki maliyet artışının arz güvenliğini sekteye uğratmamanın amaçlandığı kamuoyuna duyurulmuştu.

EPDK’nın belirlediği azami uzlaştırma fiyatları, maliyetlerde meydana gelen yükseliş ve düşüşler titizlikle izlenerek güncellemesi yapılıyor. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli’şeklinde bir havuzda toplanıyor. Bu toplanan gelir,  tüketicilerin elektrik tüketimleri amaçlı kullanılarak piyasada meydana gelen fiyat artışlarından tüketicinin korunması sağlanıyor.  Söz konusu mekanizmanın süresi Ekimde 6 ay daha uzatıldı.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre süreç başlarken, kaynak bazlı destekleme mekanizması  kapsamında piyasa şartlarına uygun olarak yapılmış olan ikili anlaşmalar muaf bırakıldı. Çünkü tüketiciye karşı yükümlülükler içeren söz konusu anlaşmalar, sabit fiyatlı olarak imza edilmiş ve olağanüstü maliyet artışlarına karşı da tüketicileri koruyan özellikteydi.

AYKIRI FİYAT HAREKETLERİ TESPİT EDİLDİ

Bu çerçevede üreticilerin, sabit fiyatlı ve son tüketiciye ulaşan bu anlaşmalarını piyasa işletmecisi olan EPİAŞ’a sunmaları bu taraflara bildirildi ve ikili anlaşmalar güvenceye alındı. Sistemde beyanı yapılmış bütün anlaşmaların fiyat ve miktarlarının gerçekleşme değerlerini gözlemleyen EPDK’nin sisteme aykırı fiyat hareketleri tespit ettiği öğrenildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön